8 złotych za gałkę lodów to chyba już standard, szczególnie w większych miastach, choć potrafią też być dużo droższe. Jednak z ich smakiem różnie bywa. Dlatego jeśli chcesz mieć pewność, że lody, które zjesz, będą pyszne, to zrób je sam. Wbrew pozorom nie jest to trudne ani czasochłonne. Najwięcej zajmuje czekanie, aż się zamrożą. Ten przepis jest idealny dla każdego, kto ma obawy przed jedzeniem surowych jajek, nie ma ich w składnikach. Dodatkowo do ich zrobienia nie potrzeba maszyny do lodów, ani nie trzeba też niczego ubijać. Wystarczy zwykły blender, którym zmiksujesz truskawki. Sprawdzi się tu nawet ten ręczny typu żyrafa.
Jak zrobić domowe lody truskawkowe z 3 składników?
Te lody truskawkowe robię z dodatkiem jogurtu greckiego. Jest on delikatniejszy i bardziej kremowy niż zwykły jogurt (choć ten również się sprawdzi). Zamiast jogurtu greckiego możesz wykorzystać w takiej samej ilości skyr, serek wiejski (dodaj wtedy więcej słodzidła) lub mascarpone. Posłodziłam je odrobiną miodu, który podkreślił słodycz truskawek. Jego ilość dopasuj do swoich owoców. Jeśli masz akurat bardziej kwaśne, dodaj go więcej. Masę jogurtowo-truskawkową możesz śmiało próbować (nie ma w niej surowych jajek), więc przed zmrożeniem, sprawdź, czy smak jest dla ciebie idealny. Zamiast miodu możesz użyć 1 banana, uzyskasz wtedy lody truskawkowo-bananowe. Możesz też całkowicie zrezygnować ze słodzenia masy, otrzymasz wtedy lody mniej słodkie, ale równie pyszne.
Zobacz także:
Jeśli chcesz, aby lody były bardziej puszyste, to przemieszaj je 2-3 razy w trakcie mrożenia. Gotowe lody podawaj w pucharkach z dodatkiem świeżych owoców, listkami mięty lub posiekanymi pistacjami. Sprawdzą się również nakładane do wafelków. Wyjmij je wtedy chwilę przed podaniem na blat, aby lekko zmiękły i łatwiej dało się z nich uformować kształtne kulki.
Przepis na domowe lody truskawkowe
Składniki:
- 200 g świeżych truskawek
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Umyj truskawki, osusz je i usuń z nich szypułki. Przełóż je do miski, wlej do nich jogurt i miód.
- Całość zblenduj na gładką masę. Jeśli chcesz, żeby lody miały wyczuwalne kawałki owoców, to nie blenduj ich zbyt dokładnie.
- Jogurtowo-truskawkową masę przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki na 2 godziny. Możesz też mrozić je dłużej, jednak wtedy wyjmij je kilka minut przed podaniem na blat, żeby delikatnie zmiękły, inaczej trudno będzie je nakładać.