Pampuchy, kluski na parze czy parowańce to inne nazwy dla puszystych bułeczek drożdżowych ugotowanych na parze. Może się wydawać, że ich przygotowanie jest trudne, jednak w rzeczywistości nie ma w nich nic skomplikowanego. Za pierwszym razem zrób pampuchy bez nadzienia, a gdy uzyskasz wprawę, szalej z farszami.
Pampuchy mięciutkie i puszyste, dzięki 1 składnikowi
Te pampuchy wychodzą rewelacyjne, dzięki 1 składnikowi, który zawsze dodaję do ciasta drożdżowego. Roztopione i ostudzone masło sprawia, że kluski są mięciutkie i delikatne. Mimo że wyjdą one również bez niego, to masło nadaje im delikatny maślany posmak, a także poprawia strukturę ciasta, które staje się bardziej elastyczne i sprężyste. Takie ciasto łatwiej uformujesz w kształtne bułeczki. Dodatek masła sprawia również, że pampuchy nie wyjdą w środku suche, a przyjemnie wilgotne.
Zobacz także:
Kiedy dodać masło do pampuchów?
Masło zazwyczaj dodaje się jako ostatni składnik ciasta drożdżowego. Pozostałe składniki należy najpierw z grubsza połączyć, a na koniec dodać do niego masło. Najlepiej wcześniej roztopić je w rondelku i ostudzić do temperatury pokojowej. Nie można dodawać gorącego masła do drożdży, ponieważ może ono je zabić, a w konsekwencji pampuchy nie wyrosną i będą się nadawały co najwyżej do kosza.
Przepis na pampuchy z sosem truskawkowym
Składniki na pampuchy:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Składniki na sos truskawkowy:
- 1 kg truskawek
- sok z 1 cytryny
- 3-4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania rozczynu drożdżowego. Do miseczki wkrusz świeże drożdże. Dodaj do nich cukier i wymieszaj je ze sobą, aż drożdże staną się płynne. Do drożdży dodaj łyżkę mąki i 3 łyżki mleka. Całość wymieszaj do połączenia. Odstaw rozczyn przykryty ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Następnie wbij całe jajka, dodaj wyrośnięty rozczyn oraz ciepłe mleko. Na koniec wlej roztopione i ostudzone masło i wyrób ze składników gładkie i jednolite ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Po tym czasie podziel ciasto drożdżowe na ok. 14 klusek. Z każdej uformuj kształtną bułeczkę. Pilnuj, aby nie miała ona żadnych łączeń, inaczej w tym miejscu może pęknąć podczas gotowania.
- Gotowe pampuchy odstaw do wyrośnięcia na 10 minut. Jeśli będziesz je gotować partiami, to pozostałe wstaw do lodówki, aby nie przerosły.
- Gotuj je na parze (w garnku ze specjalną wkładką lub w parowniku) przez ok. 15 minut. Ułóż je w koszyczku w ten sposób, aby się nie dotykały.
- Na koniec zrób sos truskawkowy. Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Pokrój je na kawałki, posyp cukrem oraz skrop sokiem z cytryny. Zblenduj składniki na gładki sos. Podawaj z pampuchami.