Pampuchy, kluski na parze czy parowańce to inne nazwy dla puszystych bułeczek drożdżowych ugotowanych na parze. Może się wydawać, że ich przygotowanie jest trudne, jednak w rzeczywistości nie ma w nich nic skomplikowanego. Za pierwszym razem zrób pampuchy bez nadzienia, a gdy uzyskasz wprawę, szalej z farszami.

Pampuchy mięciutkie i puszyste, dzięki 1 składnikowi

Te pampuchy wychodzą rewelacyjne, dzięki 1 składnikowi, który zawsze dodaję do ciasta drożdżowego. Roztopione i ostudzone masło sprawia, że kluski są mięciutkie i delikatne. Mimo że wyjdą one również bez niego, to masło nadaje im delikatny maślany posmak, a także poprawia strukturę ciasta, które staje się bardziej elastyczne i sprężyste. Takie ciasto łatwiej uformujesz w kształtne bułeczki. Dodatek masła sprawia również, że pampuchy nie wyjdą w środku suche, a przyjemnie wilgotne.

Zobacz także:

Kiedy dodać masło do pampuchów?

Masło zazwyczaj dodaje się jako ostatni składnik ciasta drożdżowego. Pozostałe składniki należy najpierw z grubsza połączyć, a na koniec dodać do niego masło. Najlepiej wcześniej roztopić je w rondelku i ostudzić do temperatury pokojowej. Nie można dodawać gorącego masła do drożdży, ponieważ może ono je zabić, a w konsekwencji pampuchy nie wyrosną i będą się nadawały co najwyżej do kosza.

Przepis na pampuchy z sosem truskawkowym

Składniki na pampuchy:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Składniki na sos truskawkowy:

  • 1 kg truskawek
  • sok z 1 cytryny
  • 3-4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu drożdżowego. Do miseczki wkrusz świeże drożdże. Dodaj do nich cukier i wymieszaj je ze sobą, aż drożdże staną się płynne. Do drożdży dodaj łyżkę mąki i 3 łyżki mleka. Całość wymieszaj do połączenia. Odstaw rozczyn przykryty ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Następnie wbij całe jajka, dodaj wyrośnięty rozczyn oraz ciepłe mleko. Na koniec wlej roztopione i ostudzone masło i wyrób ze składników gładkie i jednolite ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  3. Po tym czasie podziel ciasto drożdżowe na ok. 14 klusek. Z każdej uformuj kształtną bułeczkę. Pilnuj, aby nie miała ona żadnych łączeń, inaczej w tym miejscu może pęknąć podczas gotowania.
  4. Gotowe pampuchy odstaw do wyrośnięcia na 10 minut. Jeśli będziesz je gotować partiami, to pozostałe wstaw do lodówki, aby nie przerosły.
  5. Gotuj je na parze (w garnku ze specjalną wkładką lub w parowniku) przez ok. 15 minut. Ułóż je w koszyczku w ten sposób, aby się nie dotykały. 
  6. Na koniec zrób sos truskawkowy. Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Pokrój je na kawałki, posyp cukrem oraz skrop sokiem z cytryny. Zblenduj składniki na gładki sos. Podawaj z pampuchami.