Młodych ziemniaków nie warto gotować. Upieczone są znacznie smaczniejsze. Mają chrupiącą, delikatną skórkę i mięciutki środek. Takie ziemniaczki idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu z mięsem i letnią sałatką lub jako samodzielna przekąska. Podaj je wtedy z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Zacznijmy od początku. Najpierw sprawdź, jak je przygotować, aby wyszły aromatyczne i niespotykanie wyraziste w smaku.

Czy młode ziemniaki trzeba gotować przed pieczeniem?

Na początek rzecz podstawowa. Młodych ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować. Pieką się one zdecydowanie krócej aniżeli starsze. Dodatkowo jeśli wybierzesz małe ziemniaczki, to w mniej niż godzinę powinny być gotowe. Jeśli jednak chciałbyś szybciej je upiec, to wcześniejsze podgotowanie będzie dobrym pomysłem. Jednak pamiętaj, że będą wtedy smakowały trochę inaczej niż te tylko pieczone. Młodych ziemniaków nie tylko nie trzeba wcześniej gotować, ale także obierać. Wystarczy je porządnie wyszorować szczoteczką, aby pozbyć się piasku. Przypieczona skórka jest bardzo chrupiąca i absolutnie przepyszna.

Zobacz także:

Czym przyprawić młode ziemniaki?

Młode ziemniaki upieczone w piekarniku nawet bez dodatków smakują wyśmienicie. Jednak warto dodać do nich kilka przypraw, które podkreślą ich smak i nadadzą charakteru. Najważniejszą z nich jest świeży czosnek. Na 1 kilogram ziemniaków dodaję 4 ząbki, ale możesz dodać również więcej, jeśli lubisz czosnkowy posmak. Obierz go ze skórki i przeciśnij przez praskę. Połącz go z oliwą oraz ze słodką papryką. Możesz ją też zastąpić ostrą papryką, ale dodaj jej mniej. Takimi przyprawami połączonymi z solą natrzyj ziemniaczki i wstaw do piekarnika

Przepis na pieczone młode ziemniaczki

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ziemniaków. Umyj je lub wyszoruj szczoteczką (nie obieraj, młode pieczemy ze skórką, wychodzą wtedy o niebo lepsze). Przełóż je do miski. 
  2. Do ziemniaków dodaj przyprawy: paprykę, pieprz, sól oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość wymieszaj z oliwą. Postaraj się, aby każdy ziemniak był przyprawiony.
  3. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej przyprawione ziemniaki tak, by się nie dotykały. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 50 minut. Po 30 minutach przemieszaj je, aby się równomiernie upiekły.