Takie przepisy lubię najbardziej. Proste, szybki i zaledwie z kilku składników. Idealne do zrobienia, gdy pojawiają się niezapowiedziani goście. Gotowe ciasto francuskie warto mieć w lodówce lub w zamrażarce. Wtedy przygotowanie tej przekąski zajmuje 10 minut. Resztę czasu spędza w piekarniku. Roladki wychodzą ekstrachrupiące z wyrazistym farszem, który robię na sposób grecki. 

Jak zrobić wytrawny farsz do ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt. Można z niego zrobić zarówno słodkie, jak i wytrawne przekąski. Tym razem postawiłam na greckie smaki. Do zblanszowanego szpinaku dodałam pokruszoną fetę, która sprawiła, że farsz wyszedł bardzo wyrazisty. Doprawiony kilkoma przyprawami i sporą ilością czosnku świetnie komponuje się z delikatnym ciastem francuskim. Takie roladki koniecznie podaj z sosem. Będzie pasował zarówno sos czosnkowy, tzatziki, jak i miętowy. Najlepiej smakują one zaraz po przygotowaniu, wtedy również obłędnie pachną, dlatego warto serwować je jeszcze ciepłe (nie trzeba czekać, aż ostygną). Zobaczysz, znikną z talerzy tak szybko, że goście będą prosić o dokładkę.

Zobacz także:

Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 150 g sera feta 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj farsz. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem (uważaj, bo czosnek szybko się przypala). Szpinak umyj i osusz, dodaj na patelnię. Jeśli używasz mrożonego, to dodaj go bez rozmrażania. Całość wymieszaj i smaż, aż woda odparuje ze szpianku. Na koniec przypraw go solą (delikatnie, bo feta jest dość słona), pieprzem i oregano. Usmażony szpinak zostaw do wystudzenia. Gdy będzie letni, dodaj do niego pokruszoną fetę i surowe jajko. Wymieszaj.
  2. Następnie przygotuj ciasto francuskie. Delikatnie je rozwałkuj i pokrój na prostokąty. Na każdy nałóż łyżkę farszu szpinakowego i zawiń go mocno zlepiając brzegi, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
  3. Ułóż roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce rozmieszaj drugie jajko widelcem i za pomocą pędzelka posmaruj nim roladki. Możesz je dodatkowo posypać ziarnami czarnuszki, słonecznikiem lub ulubionymi ziołami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Upieczone powinny być złote i chrupiące. Podawaj gorące.