W czerwcu, gdy obfitują świeże owoce i warzywa, często przygotowuję lekkie sałatki. Zawsze wybieram do nich produkty sezonowe, bazując na tym, co jest aktualnie dostępne. Tę konkretną sałatkę robię, odkąd tylko pojawiły się świeże truskawki. I choć zazwyczaj nie kojarzą się one z wytrawnymi daniami, to w tej sałatce smakują wybornie. Z czym je łączę?
Z czego zrobić lekką sałatkę do dań z grilla?
Do truskawek dodaję przede wszystkim rzodkiewki. Ich lekko pikantny smak świetnie komponuje się ze słodkimi owocami, a dodatkowo przyjemnie chrupią one w sałatce. Dorzucam do nich garść sałaty, koperku i kawałek świeżego ogórka (sprawdzi się również małosolny). Te proste składniki wystarczą, by stworzyć pyszny dodatek do grillowanych mięs. Taka lekka sałatka wymaga jedynie prostego sosu na bazie oliwy, który podkreśli jej smak. Unikaj ciężkich sosów majonezowych czy tych bazie musztardy. Sprawią one, że sałatka straci swój urok i świeżość.
Zobacz także:
Przepis na lekką sałatkę z truskawek i rzodkiewek
Z podanego przepisu wyjdą 3 porcje sałatki.
Składniki:
- 1 główka sałaty
- 1 pęczek rzodkiewki
- 100 g truskawek
- 1 zielony ogórek
- kilka czereśni
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki sok z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- pół pęczka świeżego koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Sałatę dokładnie umyj i porwij na mniejsze kawałki. Przełóż ją do miski.
- Rzodkiewki i truskawki umyj. Z rzodkiewek odkrój ogonki i pokrój je na plasterki. Truskawki przekrój na pół. Większe owoce pokrój na ćwiartki.
- Ogórek pokrój na plasterki (nie musisz go wcześniej obierać).
- Następnie zrób prosty sos. W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z limonki oraz miodem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Dopraw sos solą i pieprzem.
- Sosem polej sałatkę. Udekoruj ją kilkoma czereśniami i posiekanym koperkiem.
Do jakich dań pasuje lekka sałatka z truskawek i rzodkiewek?
Sałatka z truskawek i rzodkiewek jest bardzo uniwersalna. Będzie pasowała przede wszystkim to mięs z grilla. Świetnie podkreśli smak karkówki pieczonej na ruszcie, ale też będzie idealna do pieczonych warzyw (cukinii, ziemniaków czy bakłażana). Możesz ją podać również z grillowaną rybą (łososiem czy dorszem). Jest na tyle lekka i świeża, że nie będzie dominowała nad delikatnymi rybami. Poza grillem sprawdzi się też jako dodatek do obiadu, składającego się ze schabowego i ziemniaków. Doskonale skomponuje się również z kaszą i warzywnymi kotletami. Gdy dodasz do niej kawałek sera i garść orzechów, to będzie idealna jako lekka sałatka na kolację.