Mrożenie koperku w pudełku po lodach to już niemal tradycja polskich mam i babć. Pewnie wielu z was pamięta gdy w dzieciństwie z ekscytacją wyciągało się z zamrażarki pudełko smakowitego deseru, a w środku, zamiast upragnionego deseru, była posiekana zielenina. Po okazuje się jednak, że nie jest to najlepsza metoda na przechowywanie koperku. Zobacz, dlaczego lepiej się wystrzegać takiego sposobu i co zrobić, żeby koperek po rozmrożeniu nadal pachniał latem.

Pudełko po lodach, a mrożenie koperku

Kiedy wrzucasz do zamrażarki koper, liczysz na to, że zachowa swój aromat i świeżość. Problem jednak w tym, że pojemniki po lodach nie zostały stworzone z myślą o przechowywaniu ziół i taki plastik jest miękki i lekki, więc bardzo chłonie zapachy i nasiąka wonią wszystkiego, co znajduje się w zamrażarce – od mięsa, przez ryby, aż po frytki. Po kilku tygodniach, zamiast pachnącego koperku masz więc mieszankę aromatów, która zdecydowanie nie zachęca aromatem.

Zobacz także:

Zamknięcie w takich opakowaniach też często pozostawia wiele do życzenia. Pokrywka może się łatwo poluzować, a wewnątrz zbierze się wilgoć lub nawet kawałki lodu. W efekcie koperek nie tylko przechodzi obcymi zapachami, ale też traci swoją strukturę. Zamiast sypkiego, pachnącego zioła, wyciągasz zbity, zmrożony kłębek, który ciężko rozdzielić na porcje.

Jak rozpoznać, że koperek źle zniósł mrożenie?

Jeśli po rozmrożeniu zapach koperku jest słaby albo nijaki i bardziej czuć inne aromaty (np. czosnek, mięso, ryby), to niestety taka zielenina będzie już do niczego. Ponadto jeśli zieleń koperku jest wyblakła, a struktura gumowata, to znak, że coś poszło nie tak. I niestety – najlepiej go wyrzucić i zacząć od nowa. W końcu nikt nie chce koperku z posmakiem mrożonej pizzy.

Jak mrozić koperek, aby zachował wszystko co, co najlepsze?

Jeśli już decydujesz się zamrozić koperek, zrób to porządnie. Zapomnij o pojemnikach po lodach i sięgnij po coś szczelnego i neutralnego zapachowo. Najlepiej sprawdzą się małe woreczki strunowe – możesz od razu porcjować koperek i wyjąć tylko tyle, ile trzeba. Dobrym rozwiązaniem są także silikonowe foremki do lodu – nadają się świetnie, jeśli zależy ci na porcjach do zupy czy sosu, wystarczy zalać koperek odrobiną wody lub oliwy.

Zanim jednak w ogóle pomyślisz o zamrażaniu, zadbaj o to, żeby koperek był dobrze umyty, osuszony i posiekany. Wilgoć to wróg numer jeden – powoduje, że koperek zlepia się w twarde bryłki. Rozłóż go cienką warstwą na ręczniku papierowym, pozwól dobrze przeschnąć i dopiero wtedy pakuj.