Choć bigos zazwyczaj robię z kapusty kiszonej, to również młoda kapusta nadaje się do niego doskonale. Bigos wychodzi słodszy, delikatniejszy, ale nie mdły. Dodaję do niego te dwie przyprawy i mam gwarantowany efekt wow. Zobacz, czym warto podkręcić smak młodej kapusty.

Jakie przyprawy do bigosu z młodej kapusty?

Do bigosu z młodej kapusty można dodać klasyczne przyprawy, takie same jak do tego z kiszonej, to jednak te dwie idealnie podkreślają smak młodych liści. Przede wszystkim warto do niego dodać świeży koperek. Ten sprawia, że potrawa jest lekka i świeża, a do tego bardzo aromatyczna. Dodatkowo warto również dosypać do niego kminek, który doskonale podkreśla smak młodej kapusty, a do tego wspiera trawienie. W jakiej ilości i kiedy dodać te przyprawy do bigosu?

Zobacz także:

Jak dodać koperek i kminek do bigosu?

Koperek i kminek warto dodać w dwóch różnych momentach przygotowywania bigosu. Ten pierwszy dodaj na samym końcu, dopiero gdy kapusta będzie już niemal gotowa. Dzięki temu nie zmięknie on zanadto oraz będzie bardzo aromatyczny. Ile koperku dać do bigosu? Zwykle na główkę kapusty wystarczy duży pęczek koperku. Umyj go, osusz delikatnie i posiekaj drobno. Jeśli masz już starszy koperek z twardszymi gałązkami, to poodrywaj z niego młode, delikatne łodyżki i je pokrój. Jeśli nie masz świeżego koperku, użyj ok. 1 łyżeczki suszonego. Ten jednak dodaj wcześniej, najlepiej na etapie gotowania kapusty, aby zdążył zmięknąć i nadać jej aromat.

Natomiast kminek warto dodać już na początku przygotowania potrawy. Możesz go dodać razem z kapustą lub podczas podsmażania mięsa czy warzyw. Dzięki temu zdąży uwolnić swój aromat. Na główkę kapusty dodaj ok. 1 łyżeczki kminku. Jeśli nie lubisz wyczuwalnych ziarenek w potrawie, użyj mielonego lub zmiel go samodzielnie. A poniżej znajdziesz przepis na bigos z młodej kapusty z koperkiem i kminkiem.

Przepis na aromatyczny bigos z młodej kapusty

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 250 g kiełbasy wiejskiej
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 i 1/2 łyżki mąki
  • pół pęczka koperku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyj i pokrój w cienkie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
  2. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż będzie szklista.
  3. Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Całość smaż przez kilka minut. Następnie dodaj kapustę oraz marchewkę. Całość wymieszaj.
  4. Warzywa i kiełbasę w garnku zalej bulionem, dodaj kminek, liść laurowy, sól i pieprz. Gotuj przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Mąkę podsmaż na suchej patelni, aż się lekko zrumieni. Wlej do niej olej i wymieszaj. Następnie wlej do mąki kilka łyżek bulionu z bigosu, wymieszaj i przelej całość do kapusty. Zagotuj i połącz z posiekanym, świeżym koperkiem.