Makaron z truskawkami to obiadowy klasyk w sezonie wiosenno-letnim. Ja próbuję zrobić go czasem i zimą, ale tylko z polskich truskawek smakuje tak wyjątkowo. Wersja zimowa z importowanych owoców, nawet nie może się z nim równać. Gdy byłam mała, moja babcia robiła taki obiad prawie codziennie. W czerwcu to klasyk też w moim domu - ostatnio zrobiłam to danie 3 dni pod rząd, a rodzina wcale nie miała go dosyć. Ostatnio spróbowałam przełamać odwieczną tradycję i zamiast śmietany, dodałam inny składnik.

Przepis na makaron z truskawkami

Chociaż klasycznie babcia zazwyczaj okraszała truskawki dużą ilością śmietany i cukru, ja mam inny patent. Dodaję ostatnio serek homogenizowany, koniecznie o smaku waniliowym. 

Zobacz także:

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g makaronu świderki lub kokardki
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 400 g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepsze będą świderki albo kokardki. Kluczem do sukcesu niekoniecznie jest gotowanie ich al dente. W moim poczuciu do tego dania pasują nawet lepiej, gdy są dosłownie minimalnie rozgotowane.
  2. Makaron odcedź - przelej zimną wodą i odstaw do wystudzenia. Truskawki umyj, usuń szypułki.
  3. Porozgniataj truskawki widelcem albo praską do ziemniaków. Konsystencję dopasuj do własnych upodobań - niektórzy lubią większe cząstki, a inni wolą gładką masę.
  4. Porozgniatane truskawki wymieszaj z serkiem waniliowym. 

Co można zmienić w tym przepisie?

Jakich zmian można dokonać w tym przepisie? Możesz sięgnąć po inne owoce, np. borówki albo jagody. Możesz również wybrać inny smak serka, np. truskawkowy (aby jeszcze lepiej podbić smak truskawek). Spróbuj też zmienić rodzaj makaronu - mimo że Polacy najchętniej sięgają w tym przypadku po świderki albo kokardki, dobrze sprawdzą się też kolanka albo... łazanki. Ja zazwyczaj wykorzystuję taki makaron, który aktualnie zalega mi w kącie szafki. Z truskawkami i serkiem moja rodzina zje dosłownie wszystko. Do krótkiej listy składników możesz także coś dodać. Oby tylko nie cukier, bo serki są zazwyczaj i tak słodkie. Ja eksperymentalnie dorzuciłam sporą szczyptę cynamonu i domownicy byli bardzo zadowoleni. 

Makaron z truskawkami na zimno czy na ciepło?

Czy lepiej zjadać makaron z truskawkami na zimno, czy może na ciepło? To chyba odwieczny spór miłośników tego apetycznego dania. I nie ma tutaj jednoznacznej odpowiedzi. Tak naprawdę poprawne są obie wersje, kluski z truskawkowym sosem można serwować i na gorąco (wtedy najlepiej, aby makaron był ciepły podczas mieszania z sosem), i w wersji na zimno.