Truskawki w syropie zawsze przygotowywała moja babcia. Do tej pory pamiętam lepki zapach, który wypełniał całą kuchnię. Ja pomagałam jej odrywać szypułki z truskawek, oczywiście wyjadając wtedy co ładniejsze sztuki. Miałam twarde argumenty, bo większe okazy przecież wcale nie zmieściłyby się do słoików. Babcia zawsze niby trochę narzekała, że tyle z tym roboty, ale i tak co roku szykowała nową turę. A potem jesienią i zimą mieliśmy lato prosto ze słoika.

Co jest najważniejsze w przepisie na truskawki w syropie?

Przepis na truskawki w syropie wydaje się banalnie prosty. W końcu to raptem 3 składniki - soczyste owoce, cukier i woda. Najważniejsze jest jednak, aby zachować złotą proporcję. Tylko wtedy przetwory będą smakować idealnie, a głęboki smak i kolor truskawek zostaną zachowane. Proporcja 2:1:2 oznacza, że na 2 kilogramy owoców powinny przypadać 1 kg cukru i 2 szklanki wody.

Zobacz także:

Drugą ważną zasadą jest staranny dobór owoców. Wszelkie nadpsute, brzydsze, albo nawet lekko obite truskawki, musisz od razu odrzucić i wykorzystać do czegoś innego. W przeciwnym razie, przetwory mogą się nie udać.

Przepis na truskawki w syropie

A jak zrobić idealnie słodkie i aromatyczne truskawki w syropie według złotej proporcji?

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 1 kg białego cukru
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki dokładnie umyj, aby usunąć piasek i inne zanieczyszczenia. Potem poobrywaj szypułki.
  2. Naszykuj słoiki - mają być wyparzone i suche. Potem ciasno poukładaj w nich truskawki. Nie uciskaj jednak, aby owoce się nie pogniotły.
  3. Przygotuj syrop do zalania truskawek. Do garnka nalej wody, dodaj cukier, dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Gdy syrop się zagotuje, od razu pozalewaj nim owoce w słoikach.
  4. Słoiki szczelnie pozakręcaj, poodwracaj denkami do góry, żeby zakrętki się zassały. Potem otul kocem albo grubym ręcznikiem, aby jak najdłużej stygły w cieple.
  5. Gdy słoiki z truskawkami całkowicie ostygną, przenieś je w suche i możliwie chłodne miejsce - np. do spiżarni albo piwniczki. 

Co można zmienić w tym przepisie?

Najważniejszą częścią tej tradycyjnej receptury jest proporcja. Można jednak zmienić rodzaj owoców - przetwory udadzą się wtedy równie dobrze. Na 1 kg cukru i 2 szklanki wody możesz użyć 2 kg moreli, śliwek, jeżyn, malin, borówek, leśnych jagód, brzoskwiń, a także poziomek. W każdym przypadku pamiętaj jednak o przestrzeganiu odpowiedniej proporcji, a także o wyborze najlepszych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców, tak aby smak i kolor zostały w pełni zachowane.