Truskawki w syropie zawsze przygotowywała moja babcia. Do tej pory pamiętam lepki zapach, który wypełniał całą kuchnię. Ja pomagałam jej odrywać szypułki z truskawek, oczywiście wyjadając wtedy co ładniejsze sztuki. Miałam twarde argumenty, bo większe okazy przecież wcale nie zmieściłyby się do słoików. Babcia zawsze niby trochę narzekała, że tyle z tym roboty, ale i tak co roku szykowała nową turę. A potem jesienią i zimą mieliśmy lato prosto ze słoika.
Co jest najważniejsze w przepisie na truskawki w syropie?
Przepis na truskawki w syropie wydaje się banalnie prosty. W końcu to raptem 3 składniki - soczyste owoce, cukier i woda. Najważniejsze jest jednak, aby zachować złotą proporcję. Tylko wtedy przetwory będą smakować idealnie, a głęboki smak i kolor truskawek zostaną zachowane. Proporcja 2:1:2 oznacza, że na 2 kilogramy owoców powinny przypadać 1 kg cukru i 2 szklanki wody.
Zobacz także:
Drugą ważną zasadą jest staranny dobór owoców. Wszelkie nadpsute, brzydsze, albo nawet lekko obite truskawki, musisz od razu odrzucić i wykorzystać do czegoś innego. W przeciwnym razie, przetwory mogą się nie udać.
Przepis na truskawki w syropie
A jak zrobić idealnie słodkie i aromatyczne truskawki w syropie według złotej proporcji?
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 1 kg białego cukru
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Truskawki dokładnie umyj, aby usunąć piasek i inne zanieczyszczenia. Potem poobrywaj szypułki.
- Naszykuj słoiki - mają być wyparzone i suche. Potem ciasno poukładaj w nich truskawki. Nie uciskaj jednak, aby owoce się nie pogniotły.
- Przygotuj syrop do zalania truskawek. Do garnka nalej wody, dodaj cukier, dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Gdy syrop się zagotuje, od razu pozalewaj nim owoce w słoikach.
- Słoiki szczelnie pozakręcaj, poodwracaj denkami do góry, żeby zakrętki się zassały. Potem otul kocem albo grubym ręcznikiem, aby jak najdłużej stygły w cieple.
- Gdy słoiki z truskawkami całkowicie ostygną, przenieś je w suche i możliwie chłodne miejsce - np. do spiżarni albo piwniczki.
Co można zmienić w tym przepisie?
Najważniejszą częścią tej tradycyjnej receptury jest proporcja. Można jednak zmienić rodzaj owoców - przetwory udadzą się wtedy równie dobrze. Na 1 kg cukru i 2 szklanki wody możesz użyć 2 kg moreli, śliwek, jeżyn, malin, borówek, leśnych jagód, brzoskwiń, a także poziomek. W każdym przypadku pamiętaj jednak o przestrzeganiu odpowiedniej proporcji, a także o wyborze najlepszych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców, tak aby smak i kolor zostały w pełni zachowane.