Dżem truskawkowy jest bardzo prosty do zrobienia i nie wymaga skomplikowanych składników. Kluczem do sukcesu są odpowiednie przyprawy oraz dobre owoce. Dzięki temu zrobisz pyszne przetwory, które znikną w mgnieniu oka. Zobacz, jak wybrać najlepsze truskawki i co do nich dodać, aby uzyskać gęsty i aromatyczny dżem.

Jakie truskawki wybrać na dżem?

Sekretem udanego dżemu są dobre owoce. Najlepiej wybrać słodką odmianę truskawek: Polkę, Dukat, Pandorę czy Sengę senganę. Te dadzą słodkie przetwory, które nie będą potrzebowały dużej ilości cukru. Ponadto nie kupuj owoców po deszczowych dniach, ponieważ będą one wodniste i mało słodkie. Najlepsze truskawki na dżem są zawsze pod koniec sezonu i mimo że wtedy są też najdrobniejsze (co wiąże się z długim szypułkowaniem), to z takich właśnie owoców robiła dżem moja babcia i wychodził najlepszy na świecie.

Zobacz także:

Po co dodawać sól do dżemu?

Szczypta soli dodana do dżemu truskawkowego wydobędzie słodycz owoców i sprawi, że dżem będzie bardziej wyrazisty w smaku. Warto dodać ją na początku gotowania dżemu, razem z cukrem i owocami. Pamiętaj, aby nie przesadzać z ilością soli. Zbyt dużo zepsuje smak dżemu i będzie się on nadawał co najwyżej do kosza. Jaka sól się sprawdzi? Praktycznie każda, zwykła. Nie dodawaj soli ziołowej ani z innymi dodatkami. Najzwyklejsza sól będzie w sam raz.

Przepis na dżem truskawkowy z solą

Składniki:

  • 3 kg truskawek
  • 0,5 kg cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, oderwij z nich szypułki, a jeśli masz duże owoce, to pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż je do garnka z nieprzywierającym dnem, zasyp cukrem i dodaj szczyptę soli. Smaż przez kilka godzin, aż dżem stanie się gęsty. Pamiętaj, aby go przemieszać raz na jakiś czas, by nie przywarły do garnka.
  3. Przełóż go do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Odwróć do góry nogami i zostaw do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.

Czy dżem truskawkowy trzeba pasteryzować?

Nie jest konieczne pasteryzowanie słoików z dżemem truskawkowym, ale jeśli chcesz mieć pewność, że przetwory postoją przez całą zimę, to warto to zrobić. Ja zazwyczaj pasteryzuję je metodą na sucho, czyli w piekarniku. Zakręcone słoiki postaw na dużej blaszce tak, by się nie dotykały i włóż je do zimnego piekarnika. Ustaw piekarnik na 120 stopni i pasteryzuj je przez 30 minut od momentu nagrzania. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim słoiki na kolejne pół godziny. Następnie wyjmij je, dokręć zakrętkę w razie potrzeby i ustaw do góry dnem na blacie. Zostaw je tak do ostygnięcia.