Dżem truskawkowy jest bardzo prosty do zrobienia i nie wymaga skomplikowanych składników. Kluczem do sukcesu są odpowiednie przyprawy oraz dobre owoce. Dzięki temu zrobisz pyszne przetwory, które znikną w mgnieniu oka. Zobacz, jak wybrać najlepsze truskawki i co do nich dodać, aby uzyskać gęsty i aromatyczny dżem.
Jakie truskawki wybrać na dżem?
Sekretem udanego dżemu są dobre owoce. Najlepiej wybrać słodką odmianę truskawek: Polkę, Dukat, Pandorę czy Sengę senganę. Te dadzą słodkie przetwory, które nie będą potrzebowały dużej ilości cukru. Ponadto nie kupuj owoców po deszczowych dniach, ponieważ będą one wodniste i mało słodkie. Najlepsze truskawki na dżem są zawsze pod koniec sezonu i mimo że wtedy są też najdrobniejsze (co wiąże się z długim szypułkowaniem), to z takich właśnie owoców robiła dżem moja babcia i wychodził najlepszy na świecie.
Zobacz także:
Po co dodawać sól do dżemu?
Szczypta soli dodana do dżemu truskawkowego wydobędzie słodycz owoców i sprawi, że dżem będzie bardziej wyrazisty w smaku. Warto dodać ją na początku gotowania dżemu, razem z cukrem i owocami. Pamiętaj, aby nie przesadzać z ilością soli. Zbyt dużo zepsuje smak dżemu i będzie się on nadawał co najwyżej do kosza. Jaka sól się sprawdzi? Praktycznie każda, zwykła. Nie dodawaj soli ziołowej ani z innymi dodatkami. Najzwyklejsza sól będzie w sam raz.
Przepis na dżem truskawkowy z solą
Składniki:
- 3 kg truskawek
- 0,5 kg cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj, oderwij z nich szypułki, a jeśli masz duże owoce, to pokrój je na mniejsze kawałki.
- Przełóż je do garnka z nieprzywierającym dnem, zasyp cukrem i dodaj szczyptę soli. Smaż przez kilka godzin, aż dżem stanie się gęsty. Pamiętaj, aby go przemieszać raz na jakiś czas, by nie przywarły do garnka.
- Przełóż go do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Odwróć do góry nogami i zostaw do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.
Czy dżem truskawkowy trzeba pasteryzować?
Nie jest konieczne pasteryzowanie słoików z dżemem truskawkowym, ale jeśli chcesz mieć pewność, że przetwory postoją przez całą zimę, to warto to zrobić. Ja zazwyczaj pasteryzuję je metodą na sucho, czyli w piekarniku. Zakręcone słoiki postaw na dużej blaszce tak, by się nie dotykały i włóż je do zimnego piekarnika. Ustaw piekarnik na 120 stopni i pasteryzuj je przez 30 minut od momentu nagrzania. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim słoiki na kolejne pół godziny. Następnie wyjmij je, dokręć zakrętkę w razie potrzeby i ustaw do góry dnem na blacie. Zostaw je tak do ostygnięcia.