Knedle to chyba moje ulubione danie mączne ze wszystkich klusek i kluseczek. Ile razy zaczyna się sezon na owoce, turlam kuleczki w swojej kuchni. Na łatwiznę idę tylko czasami, gdy brakuje mi czasu na przygotowywanie własnego ciasta. Ciasto na knedle, szczególnie na słodko, wcale nie wymaga gotowania ziemniaków. Będzie równie miękkie, wilgotne i szczelne, jak klasyczne, jeśli dodacie coś innego.

Knedle - tak niedoceniane, jak różnorodne

Mam wrażenie, że knedle w porównaniu z innymi okrąglutkimi kluskami są nieco zapomniane. Czasami nawet nie ma ich w lodówkach w moim spożywczaku - bo wszystko zdominowały pyzy i kluski śląskie. Tymczasem latem mogą się one równać tylko z kultowymi pierogami z truskawkami czy jagodami. 

Zobacz także:

Nasi najbliżsi sąsiedzi robią i podają je zupełnie inaczej. Czesi - wiadomo. Podają swoje knedle w plastrach, z gulaszem, a robią je na bazie mąki i drożdży. Austriacy lubią je i na słono (z boczkiem) i na słodko (najpopularniejsze są z morelami), zwykle z namoczonej i odciśniętej czerstwej bułki z dodatkiem jajek i mąki. W wersji wytrawnej jest też mnóstwo natki pietruszki. Popularna jest też wersja kaspressknödel - z tartym serem i porem w cieście

Knedle „po polsku” to typowe danie letnio-jesienne. Latem zwykle podawane są z truskawkami, a jesienią po przekrojeniu zobaczysz połówkę śliwki. Podawane obowiązkowo ze sporą ilością masła, posypane bułką tartą. Zwykle są z ciasta ziemniaczanego, ale da się je zrobić lepiej i inaczej. Jeśli ciasto na ziemniakach ci nie służy lub chcesz, by knedle zawierały więcej cennego białka, sięgnij po inny składnik, tak jak ja. 

Jak zrobić pyszne knedle bez ziemniaków?

Kremowe i miękkie, utłuczone ziemniaki z powodzeniem zastąpi w cieście twaróg. Wybierz najlepiej półtłusty lub tłusty biały ser. Chudy może być zbyt suchy. Wystarczy go zblendować i wykorzystać tak samo, jak użyłbyś ziemniaków. Powstanie ciasto o lekko śmietankowym smaku, które doskonale pasuje do wszelkich knedli owocowych i deserowych - bo nadziewać możesz je również np. modną słodką pastą pistacjową, dżemem czy kremem czekoladowym wymieszanym z owocami czy solo. W knedlach jest też mąka, która wchłonie nadmiar wilgoci, więc bez obaw. Jeśli ugotujesz je poprawnie, nic się nie rozpadnie ani nie rozpłynie w garnku. 

Przepis na twarogowe knedle z truskawkami 

Składniki:

  • 1 kg średnich lub dużych truskawek
  • 500 g tłustego twarogu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1-3 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli 

Dodatkowo: cukier i kwaśna śmietana do podania.

Opcjonalnie: ok. 200 g truskawek na sos (wystarczy je zblendować i polać gotowe knedle przed podaniem).

Sposób przygotowania:

  1. Rozkrusz twaróg i przełóż do miski, wbij jajka i przesiej mąkę, dodaj sól. Zblenduj do połączenia składników i zagnieć na gładką, jednolitą masę. 
  2. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i zasyp cukrem,.
  3. Zroluj ciasto i podziel na kawałki wielkości docelowych knedli.
  4. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. 
  5. Z ciasta lep lekko rozpłaszczone placuszki, nadziewaj truskawką i zlep brzegi. Uformuj z powrotem w kulkę (owoc nie może prześwitywać).
  6. Wrzucaj gotowe knedle na wrzątek i gotuj ok. 8 minut od wypłynięcia na wierzch. 
  7. Podawaj polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem.