Jeśli szukasz przepisu na wykorzystanie cukinii, to ten na pewno ci się spodoba. Jest bardzo prosty, ale pyszny. A najlepsze jest w nim to, że farsz możesz dowolnie urozmaicić. Oprócz składników podanych w przepisie możesz dorzucić do niego kawałki warzyw zalegające w lodówce. Sprawdzi się kawałek papryki, kilka łyżek kukurydzy z puszki czy mrożony groszek. Zobacz, jak prosty jest to przepis i jak pysznie wychodzi.
Czym faszerować cukinie? Prosty farsz z mięsem
Bazą farszu do cukinii jest mięso mielone. Wystarczy je delikatnie podsmażyć z przyprawami (w końcu będzie się dodatkowo piekło w piekarniku) i dodać do niego pokrojoną w malutkie kawałki cukinię. Taki farsz połączony z serem żółtym wychodzi bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. W sam raz do delikatnej cukinii. Możesz go mocniej doprawić (jeśli lubisz pikantne smaki) odrobiną chili lub ostrą papryką. Sprawdzi się także łyżka ostrego ketchupu. Cukinie napełnione farszem mięsnym zapiecz w piekarniku i gotowe. Do tego dania nie trzeba żadnych dodatków. Może jedynie świeża surówka dopełni całość.
Zobacz także:
Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym
Z podanego przepisu wychodzą 2 porcje.
Składniki:
- 2 cukinie
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g żółtego sera
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania cukinii. Przekrój je na pół i wydrąż z nich środek (pestki i miąższ). Miąższ przyda się do farszu, więc go nie wyrzucaj, natomiast pestki możesz dać do kosza. Łódeczki z cukinii posól i odstaw na czas przygotowania farszu.
- Farsz do cukinii zrób z mięsa mielonego. Najpierw obierz cebulę i czosnek, drobno je pokrój. Podsmaż je na oliwie, aż staną się szkliste (uważaj, żeby nie spalić czosnku). Następnie dodaj na patelnię mięso mielone i smaż je przez ok. 5 minut, aż lekko zbrązowieje. Przypraw je solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj do niego przecier pomidorowy oraz drobno pokrojony miąższ z cukinii (bez pestek). Smaż przez kolejne 5 minut, aż mięso zmięknie. Do gotowego farszu dodaj połowę tartego sera żółtego. Lekko go przestudź przed faszerowaniem cukinii.
- Następnie osusz cukinie i napełnij je farszem. Posyp pozostałym serem żółtym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Cukinia powinna zmięknąć, a ser apetycznie się przyrumienić. Jeśli ser będzie się zbyt mocno rumienił w trakcie pieczenia, to przykryj cukinie folią alumionową.