Jeśli szukasz przepisu na wykorzystanie cukinii, to ten na pewno ci się spodoba. Jest bardzo prosty, ale pyszny. A najlepsze jest w nim to, że farsz możesz dowolnie urozmaicić. Oprócz składników podanych w przepisie możesz dorzucić do niego kawałki warzyw zalegające w lodówce. Sprawdzi się kawałek papryki, kilka łyżek kukurydzy z puszki czy mrożony groszek. Zobacz, jak prosty jest to przepis i jak pysznie wychodzi.

Czym faszerować cukinie? Prosty farsz z mięsem

Bazą farszu do cukinii jest mięso mielone. Wystarczy je delikatnie podsmażyć z przyprawami (w końcu będzie się dodatkowo piekło w piekarniku) i dodać do niego pokrojoną w malutkie kawałki cukinię. Taki farsz połączony z serem żółtym wychodzi bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. W sam raz do delikatnej cukinii. Możesz go mocniej doprawić (jeśli lubisz pikantne smaki) odrobiną chili lub ostrą papryką. Sprawdzi się także łyżka ostrego ketchupu. Cukinie napełnione farszem mięsnym zapiecz w piekarniku i gotowe. Do tego dania nie trzeba żadnych dodatków. Może jedynie świeża surówka dopełni całość. 

Zobacz także:

Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym

Z podanego przepisu wychodzą 2 porcje.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania cukinii. Przekrój je na pół i wydrąż z nich środek (pestki i miąższ). Miąższ przyda się do farszu, więc go nie wyrzucaj, natomiast pestki możesz dać do kosza. Łódeczki z cukinii posól i odstaw na czas przygotowania farszu.
  2. Farsz do cukinii zrób z mięsa mielonego. Najpierw obierz cebulę i czosnek, drobno je pokrój. Podsmaż je na oliwie, aż staną się szkliste (uważaj, żeby nie spalić czosnku). Następnie dodaj na patelnię mięso mielone i smaż je przez ok. 5 minut, aż lekko zbrązowieje. Przypraw je solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj do niego przecier pomidorowy oraz drobno pokrojony miąższ z cukinii (bez pestek). Smaż przez kolejne 5 minut, aż mięso zmięknie. Do gotowego farszu dodaj połowę tartego sera żółtego. Lekko go przestudź przed faszerowaniem cukinii.
  3. Następnie osusz cukinie i napełnij je farszem. Posyp pozostałym serem żółtym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Cukinia powinna zmięknąć, a ser apetycznie się przyrumienić. Jeśli ser będzie się zbyt mocno rumienił w trakcie pieczenia, to przykryj cukinie folią alumionową.