Bułeczki z truskawkami to popularny wypiek, zwłaszcza w sezonie na te owoce. Jeśli będziesz pamiętać o tych kilku zasadach, to otrzymasz najlepsze bułeczki na świecie. Mięciutkie, delikatne niczym obłoczek, a do tego mocno truskawkowe. Zobacz, co zrobić, aby właśnie takie wyszły.

Puszyste i lekkie ciasto na bułeczki truskawkowe

Te odrywane bułeczki robię z ciasta drożdżowego. Zawsze wychodzi mi ono idealne, dzięki temu, że pamiętam o kilku rzeczach. Przede wszystkim drożdże lubią ciepło, więc o tej porze roku pracuje się z nimi naprawdę dobrze. Jednak pamiętaj, aby nie dodawać do nich zimnych składników. Zarówno mleko, jak i jajka powinny być co najmniej letnie. Ponadto ciasto drożdżowe w przeciwieństwie do kruchego lubi długie wyrabianie. 10 minut to minimum, które trzeba je zagniatać, ale spokojnie. Równie dobrze zrobi to za ciebie mikser. I ostatnia rzecz, drożdżowe ciasto potrzebuje czasu. Musi spokojnie wyrosnąć, dzięki czemu będzie puszyste i leciutkie. Jeśli za szybko je upieczesz, to bułeczki popękają ci w trakcie pieczenia, a truskawkowe nadzienie z nich wypłynie. 

Zobacz także:

Przepis na odrywane bułeczki z truskawkami

Składniki na rozczyn:

  • 45 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • pół szklanki mleka

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • pół szklanki cukru 
  • pół szklanki mleka 
  • 2 jajka
  • 400 g truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zrobienia rozczynu drożdżowego. Do miski wkrusz świeże drożdże, dodaj cukier, mąkę i ciepłe mleko. Całość wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Przykryj rozczyn ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Następnie przygotuj właściwe ciasto drożdżowe. Do miski przesiej mąkę, wsyp cukier, wbij jajka oraz wlej mleko i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Składniki wymieszaj z grubsza, a następnie dodaj do nich roztopione i ostudzone masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw je przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  3. W czasie gdy ciasto rośnie, przygotuj truskawki. Umyj je, usuń z nich szypułki i pokrój je na mniejsze kawałki. Przełóż je do miski i wymieszaj z mąką ziemniaczaną (każda truskawka powinna być w niej obtoczona).
  4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i podziel na 12 części. Każdą delikatnie rozpłaszcz i nałóż na nią po łyżce truskawek. Ciasto sklej i uformuj na kształt bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowe udekoruj cukrem pudrem.