Bułeczki z truskawkami to popularny wypiek, zwłaszcza w sezonie na te owoce. Jeśli będziesz pamiętać o tych kilku zasadach, to otrzymasz najlepsze bułeczki na świecie. Mięciutkie, delikatne niczym obłoczek, a do tego mocno truskawkowe. Zobacz, co zrobić, aby właśnie takie wyszły.
Puszyste i lekkie ciasto na bułeczki truskawkowe
Te odrywane bułeczki robię z ciasta drożdżowego. Zawsze wychodzi mi ono idealne, dzięki temu, że pamiętam o kilku rzeczach. Przede wszystkim drożdże lubią ciepło, więc o tej porze roku pracuje się z nimi naprawdę dobrze. Jednak pamiętaj, aby nie dodawać do nich zimnych składników. Zarówno mleko, jak i jajka powinny być co najmniej letnie. Ponadto ciasto drożdżowe w przeciwieństwie do kruchego lubi długie wyrabianie. 10 minut to minimum, które trzeba je zagniatać, ale spokojnie. Równie dobrze zrobi to za ciebie mikser. I ostatnia rzecz, drożdżowe ciasto potrzebuje czasu. Musi spokojnie wyrosnąć, dzięki czemu będzie puszyste i leciutkie. Jeśli za szybko je upieczesz, to bułeczki popękają ci w trakcie pieczenia, a truskawkowe nadzienie z nich wypłynie.
Zobacz także:
Przepis na odrywane bułeczki z truskawkami
Składniki na rozczyn:
- 45 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- pół szklanki mleka
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- 400 g truskawek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zrobienia rozczynu drożdżowego. Do miski wkrusz świeże drożdże, dodaj cukier, mąkę i ciepłe mleko. Całość wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Przykryj rozczyn ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Następnie przygotuj właściwe ciasto drożdżowe. Do miski przesiej mąkę, wsyp cukier, wbij jajka oraz wlej mleko i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Składniki wymieszaj z grubsza, a następnie dodaj do nich roztopione i ostudzone masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw je przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- W czasie gdy ciasto rośnie, przygotuj truskawki. Umyj je, usuń z nich szypułki i pokrój je na mniejsze kawałki. Przełóż je do miski i wymieszaj z mąką ziemniaczaną (każda truskawka powinna być w niej obtoczona).
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i podziel na 12 części. Każdą delikatnie rozpłaszcz i nałóż na nią po łyżce truskawek. Ciasto sklej i uformuj na kształt bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowe udekoruj cukrem pudrem.