Im jestem starsza, tym bardziej wolę owocowe desery niż mleczne. Po owocach jest mi zdecydowanie lżej. A gdy już w język „podszczypują” drobne kryształki, jestem już kupiona w całości. Jeśli trafiłeś na truskawki w promocyjnej cenie, przerób je na taki właśnie prosty deser. Kilka minut miksowania i trochę cierpliwości, bez zbędnych dodatków - aromatów, barwników i wzmacniaczy smaków. Owoce tego nie potrzebują.  

Co to jest sorbet i czym różni się od lodów?

Sukces ma wielu autorów i nie inaczej jest z sorbetem. Sorbet, a właściwie sherbet to prosty mrożony deser owocowy, który od Persów podchwycili Rzymianie, Grecy, Turcy i Arabowie. Recepturę chętnie podchwycili Włosi, tworząc sorbetto (choć podobny deser tego typu jadł już podobno Neron). Szczególnie lubił on podobno miodowo-winny sorbet. Arabowie zaczęli stosować do sorbetu soki owocowe, co otworzyło mnóstwo możliwości smakowych. Soki były chłodzone w specjalnych lodowniach i naczyniach zanurzonych w mieszance soli z lodem. Ze względu na sposób przygotowania, początkowo był to deser dostępny głównie dla wyższych sfer. Po zmrożeniu powstawał deser o gładkiej konsystencji, ale z wyczuwalnymi, drobnymi kryształkami. 

Zobacz także:

Sorbet różni się od tradycyjnych lodów recepturą i konsystencją. Nie zawiera mleka, jajek ani śmietany, a głównie owoce, cukier i ewentualnie wodę lub sok. Dzięki temu jest idealną propozycją dla osób, które nabiału unikają. Cukier nie tylko słodzi, ale też obniża też temperaturę zamarzania masy na sorbet - zapobiega powstawaniu dużych kawałków lodu. Aby sorbet wyszedł gładki i z drobnymi kryształkami, masę po wstępnym przemrożeniu trzeba ponownie, po 2 godzinach zmiksować i powtórzyć czynność po kolejnych 2 godzinach. Zrób to szybko, by nie ocieplać za bardzo sorbetu - by nie zaczął się rozmrażać.

Z cukru możesz zrezygnować całkowicie, ale wtedy może być potrzebne częstsze miksowanie powstającego sorbetu. Sok z cytryny warto zachować - szczególnie jeśli masz wyjątkowo słodkie owoce - dla kontrastu i efektu świeżości. 

Oprócz truskawek na sorbet możesz użyć każdych innych owoców. Wypróbuj np. morele lub granat - to owoce charakterystyczny i popularne w starożytnej Persji. Taki sorbet będzie słodko-kwaśny i jeszcze bardziej orzeźwiający niż z truskawek. 

Przepis na sorbet truskawkowy

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo, opcjonalnie: kilka gałązek mięty lub bazylii. 

Sposób przygotowania:

  1. Obierz truskawki z szypułek, umyj dokładnie owoce, osusz je za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Do rondelka przelej wyciśnięty sok z cytryny, wsyp cukier i mieszając, podgrzewając na niewielkim ogniu, rozpuść cukier - zrób syrop cytrynowy. 
  3. Przelej syrop do truskawek, zmiksuj na gładką masę. 
  4. Przelej do pojemnika i włóż do zamrażarki na 2 godziny.
  5. Po upływie 2 godzin wyjmij i zmiksuj ponownie. Włóż do lodówki na kolejne 2 godziny, następnie zmiksuj i przemroź jeszcze przez 2 godziny. 

Sorbet truskawkowy podawaj w pucharkach lub w rożkach do lodów (można je kupić w hipermarkecie), z dodatkiem kawałków owoców i listkami mięty lub solo.