Placki z kalafiora są niedrogie, szybkie i dziecinnie proste w wykonaniu. Mają wszystko, czego można by chcieć od nieskomplikowanego, wegetariańskiego dania. Szczególnie dobrze sprawdzą się na piątkowy obiad, ale można też zabrać je do pracy na lunch, a nawet wykorzystać jako wkładkę do bezmięsnego burgera. Co ważne, kalafiora nie trzeba wcześniej gotować, wystarczy zetrzeć go na tarce. Eliminujesz moment, w którym warzywo nasiąka wodą. Dzięki temu placki są chrupiące i się nie rozlatują.   

Jakimi przyprawami podkręcić smak kalafiora?

Chociaż do zrobienia placków z kalafiora nie potrzebna jest specjalna filozofia (wystarczy, że masz warzywo, jajka i mąkę), warto pochylić się nad przyprawami. Potrafią niesamowicie podkręcić smak i nadać ton całemu posiłkowi. Z kalafiorem dobrze komponują się między innymi:

Zobacz także:

  • kmin rzymski – sprawdza się świetnie, gdy w potrawie błyszczą przypieczone kawałki pierwotnie białego warzywa. Jego wyrazisty smak komplementuje naturalną karmelizację. 
  • suszony czosnek – niektórym bez niego kalafior może wydawać się mdły.
  • wędzona papryka – dodaj ją, gdy masz w towarzystwie mięsożercę-marudę. Przyprawa pomoże oszukać kubki smakowe, że w plackach jest jakaś nieroślinna wędzonka.
  • mielone nasiona kolendry – zapewniają ciekawy, lekko cytrusowy posmak, który kontrastuje z prażoną orzechową słodyczą kalafiora.  

Chrupiące placki z kalafiora – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki startego kalafiora
  • 1/2 szklanki cebuli dymki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta słodkiej lub wędzonej papryki
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju (do smażenia)

Przygotowanie:

  1. Umyj kalafior, podziel go na mniejsze części dla wygody i zetrzyj na dużych oczkach tarki
  2. Pokrój cebulę dymkę w kosteczkę, drobno posiekaj czosnek lub przeciśnij go przez praskę. Zetrzyj parmezan na małych oczkach. 
  3. Połącz w misce kalafior z pozostałymi składnikami na placki (oprócz oliwy). Wymieszaj dokładnie. Masa powinna być gęsta, ale klejąca się do rąk, jak na placki ziemniaczane
  4. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Wykładaj porcje masy na placki na tłuszcz. Rozprowadź ją trochę łyżką, wykonują szybkie, okrężne ruchy. Tak, żeby powstały zgrabne placuszki.
  5. Smaż placki z kalafiora i parmezanu przez około 5 minut. Dopiero kiedy stężeją i zazłocą się od spodu, spróbuj je przekręcić na drugą stronę. Wcześniej ich nie ruszaj, bo będą się rozpadać. 
  6. Po przewróceniu placków na druga stronę odczekaj kolejne 4–5 minut. Powinny by rumiane dookoła i chrupiące, kiedy zdejmujesz je z patelni. Serwuj od razu po przygotowaniu.

Z czym podawać placki z tartego kalafiora?

Chrupiące placki z kalafiora są daniem same w sobie, ale możesz też traktować je jako „ziemniaczany" element w bardziej sycących kompozycjach. Pasują na przykład do smażonego lub pieczonego kurczaka, gulaszu wieprzowego, steków lub ryb z patelni. Jeśli podajesz je solo, przygotuj odpowiedni sos do polania lub postawienia obok, na przykład:

  • tzatziki – czyli dip ogórkowo-czosnkowy,
  • jogurt grecki z miętą i sokiem z cytryny,
  • sos tahini,
  • harrisę – jeśli lubisz pikantne smaki.