Placki z kalafiora są niedrogie, szybkie i dziecinnie proste w wykonaniu. Mają wszystko, czego można by chcieć od nieskomplikowanego, wegetariańskiego dania. Szczególnie dobrze sprawdzą się na piątkowy obiad, ale można też zabrać je do pracy na lunch, a nawet wykorzystać jako wkładkę do bezmięsnego burgera. Co ważne, kalafiora nie trzeba wcześniej gotować, wystarczy zetrzeć go na tarce. Eliminujesz moment, w którym warzywo nasiąka wodą. Dzięki temu placki są chrupiące i się nie rozlatują.
Jakimi przyprawami podkręcić smak kalafiora?
Chociaż do zrobienia placków z kalafiora nie potrzebna jest specjalna filozofia (wystarczy, że masz warzywo, jajka i mąkę), warto pochylić się nad przyprawami. Potrafią niesamowicie podkręcić smak i nadać ton całemu posiłkowi. Z kalafiorem dobrze komponują się między innymi:
Zobacz także:
- kmin rzymski – sprawdza się świetnie, gdy w potrawie błyszczą przypieczone kawałki pierwotnie białego warzywa. Jego wyrazisty smak komplementuje naturalną karmelizację.
- suszony czosnek – niektórym bez niego kalafior może wydawać się mdły.
- wędzona papryka – dodaj ją, gdy masz w towarzystwie mięsożercę-marudę. Przyprawa pomoże oszukać kubki smakowe, że w plackach jest jakaś nieroślinna wędzonka.
- mielone nasiona kolendry – zapewniają ciekawy, lekko cytrusowy posmak, który kontrastuje z prażoną orzechową słodyczą kalafiora.
Chrupiące placki z kalafiora – przepis
Składniki:
- 2 szklanki startego kalafiora
- 1/2 szklanki cebuli dymki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta słodkiej lub wędzonej papryki
- 1/2 szklanki parmezanu
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju (do smażenia)
Przygotowanie:
- Umyj kalafior, podziel go na mniejsze części dla wygody i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Pokrój cebulę dymkę w kosteczkę, drobno posiekaj czosnek lub przeciśnij go przez praskę. Zetrzyj parmezan na małych oczkach.
- Połącz w misce kalafior z pozostałymi składnikami na placki (oprócz oliwy). Wymieszaj dokładnie. Masa powinna być gęsta, ale klejąca się do rąk, jak na placki ziemniaczane.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Wykładaj porcje masy na placki na tłuszcz. Rozprowadź ją trochę łyżką, wykonują szybkie, okrężne ruchy. Tak, żeby powstały zgrabne placuszki.
- Smaż placki z kalafiora i parmezanu przez około 5 minut. Dopiero kiedy stężeją i zazłocą się od spodu, spróbuj je przekręcić na drugą stronę. Wcześniej ich nie ruszaj, bo będą się rozpadać.
- Po przewróceniu placków na druga stronę odczekaj kolejne 4–5 minut. Powinny by rumiane dookoła i chrupiące, kiedy zdejmujesz je z patelni. Serwuj od razu po przygotowaniu.
Z czym podawać placki z tartego kalafiora?
Chrupiące placki z kalafiora są daniem same w sobie, ale możesz też traktować je jako „ziemniaczany" element w bardziej sycących kompozycjach. Pasują na przykład do smażonego lub pieczonego kurczaka, gulaszu wieprzowego, steków lub ryb z patelni. Jeśli podajesz je solo, przygotuj odpowiedni sos do polania lub postawienia obok, na przykład:
- tzatziki – czyli dip ogórkowo-czosnkowy,
- jogurt grecki z miętą i sokiem z cytryny,
- sos tahini,
- harrisę – jeśli lubisz pikantne smaki.