Wszyscy kochają domowej roboty słodycze, ale nie każdy ma talent do ich przygotowywania. Jeśli więc nie jesteś mistrzem wałka i miksera i biszkopt oraz ciasto kruche czy drożdżowe niespecjalnie ci wychodzą, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Ciasto kryształek robi się w mgnieniu oka i tylko z 4 składników, które niewiele kosztują i są w każdym, nawet najmniejszym sklepie. Efekt jest jednak genialny, bo deser nie tylko pysznie smakuje, ale i wygląda tak, że każdy jego kawałek staje się małym dziełem sztuki. 

Jak zrobić ciasto kryształek?

Przepis na ciasto kryształek czy też galaretkowiec to bułka z masłem i nie da się tu dosłownie nic zepsuć. Potrzebne są bowiem tylko 4 składniki, czyli kolorowe galaretki, śmietana, cukier i żelatyna. Sam proces przygotowania to zaledwie parę ruchów łyżką, bo nawet nie trzeba tu nic ubijać czy miksować.

Zobacz także:

Cały sekret tkwi w odpowiedniej kolejności, bo najpierw trzeba przygotować kilka galaretek w różnych kolorach i odstawić je do całkowitego stężenia. Dopiero gdy zastygną, można pokroić je w małe kwadraciki i zabrać się za szykowanie bazy, czyli masy śmietanowej z żelatyną. Potem całość łączy się w jednej foremce, tworząc piękne „jadalne lastryko”.

W ten prosty sposób powstaje genialny deser na zimno, który jest znacznie ciekawszy niż zwykła nudna galaretka w pucharkach, bo po przekrojeniu, w każdym kawałku pięknie wybijają się kolorowe kryształki na śmietanowym jasnym tle. Zobacz dokładny przepis poniżej i przygotuj ciasto kryształek przy najbliższej okazji.

Ciasto kryształek, czyli galaretkowiec - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 opakowań kolorowych galaretek
  • 1,5 l śmietany 18%
  • 80 g cukru pudru
  • 25 g żelatyny w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Każdą kolorową galaretkę oddzielnie rozpuść w 1 szklance wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  2. Wystudzone galaretki przelewaj jeszcze przed stężeniem do płaskich naczyń i dopiero wtedy wstawiaj je do lodówki. 
  3. W międzyczasie gdy galaretki stygną, zalej żelatynę w szklance odrobiną gorącej wody i wymieszaj. W dużej misce wymieszaj śmietanę z cukrem, a następnie dodaj do tego przestudzoną żelatynę i połącz dokładnie całość. 
  4. Tortownicę dokładnie wyłóż folią spożywczą i wylej na jej dno trochę masy śmietanowej. 
  5. Wcześniej przygotowane kolorowe galaretki potnij nożem w podobnej wielkości kwadraciki i wyłóż część z nich do tortownicy. 
  6. Galaretki zalej resztą śmietanowej masy, a potem wrzuć do niej resztę kolorowych galaretek. 
  7. Tak przygotowane ciasto kryształek odstaw do lodówki na co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.