Torta ledeni vetar, czyli chorwackie ciasto bezowe z kremem i owocami, skosztujecie na większości przyjęć, ale też w dobrych lokalnych restauracjach. W wolnym tłumaczeniu można powiedzieć o nim tort Lodowaty Wiatr. To deser, który może i prezentuje się mniej spektakularnie niż klasyczna pavlova (szczególnie, że jest prostokątny i dość niski, a nie nie okrągły i wysoki), ale moim zdaniem w smaku jest nawet lepszy. Wszystko dzięki delikatnemu wypełnieniu. Składają się na nie: aksamitny, waniliowy krem na bazie żółtek oraz dojrzałe banany. Ciasto można ozdobić dowolnymi owocami, w sezonie na świeże polskie truskawki, polecam użyć właśnie ich. 

Parę wskazówek, dotyczących pieczenia chorwackiego ciasta Lodowaty Wiatr

Ciasto powstaje z cienkich blatów bezowych, zwykle czterech. Za pierwszym razem piekłam je osobno i składałam cały tort z dużych, prostokątnych blatów, przekładając je kremem. Etap pieczenia zajął mi dużo czasu, bo nie miałam kilku prostokątnych foremek o tym samym wymiarze. Przy kolejnym podejściu zrobiłam inaczej - upiekłam jeden wielki blat bezowy na dużej blaszce piekarnika, a potem podzieliłam go ostrym nożem na 4 równe części. Dzięki temu mocno skróciłam czas przygotowania deseru. Nieidealnie równe krawędzie pokrojonego blatu w niczym mi nie przeszkadzały - i tak na koniec zamaskowałam je kremem. 

Zobacz także:

Na każdy cieniutki blat kładzie się pokrojone w plasterki banany, a następnie przykrywa je warstwą bitej śmietany. Żeby owoce nie zbrązowiały i ładnie się prezentowały po przekrojeniu tortu, warto je obficie skropić świeżym sokiem z cytryny. 

Przepis na chorwackie ciasto bezowe z kremem i owocami

Składniki:

Na blat bezowy:

  • 10 białek
  • 1 szczypta soli
  • 320 g drobnego cukru do wypieków 
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego

Na krem:

  • 10 żółtek
  • 7 łyżek drobnego cukru do wypieków 
  • 7 łyżek mąki pszennej 
  • 600 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g ciepłego masła

Dodatkowo: 

  • 500 g zimnej śmietanki 36% 
  • 2 banany
  • ok. 20 truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 150 st. C, opcja góra-dół.
  2. Starannie oddziel żółtka od białek. 
  3. W wysokim naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  4. Następnie dodawaj po trochu cukier i ubijaj całość tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. 
  5. Następnie dodaj łyżkę octu i zmiksuj chwilę do połączenia składników. 
  6. Dużą blachę z piekarnika zabezpiecz papierem do pieczenia.
  7. Ubite białka wyłóż na blaszkę i wyrównaj. 
  8. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i po zamknięciu drzwiczek zmniejsz temperaturę do 120 st. C.
  9. Blat bezowy piecz przez ok. 80 minut, następnie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w zamkniętym piekarniku na kolejne 30 minut.
  10. Kiedy piekarnik z ciastem się wystudzi, wyjmij blachę z ciastem bezowym, delikatnie usuń papier do pieczenia i pokrój blat na 4 równe części. 
  11. Cukier, mąkę i żółtka rozmieszaj rózgą kuchenną w 150 ml mleka.
  12. Pozostałe 450 ml mleka przelej go garnuszka i zagotuj. 
  13. Do gotującego się mleka powoli wlej cukier, wymieszany wcześniej z mąką i żółtkami, całość mieszaj przez cały czas, żeby nie dopuścić do powstania grudek.
  14. Kiedy masa się zagęści, zdejmij ją z kuchenki, dodaj esencję waniliową, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia
  15. Gdy masa ostygnie, dodaj do niej lekko rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. 
  16. Ubić śmietanę na sztywno
  17. Pokrój banany i truskawki. 
  18. Ciasto składaj w następujący sposób: blat, krem, banany, bita śmietana, blat, krem, truskawki, bita śmietana, blat, krem, banany, ubita śmietana. Nierówne krawędzie ciasta zamaskuj bitą śmietaną. 
  19. Gotowe ciasto udekoruj pozostałymi truskawkami i wstaw do lodówki, żeby porządnie się schłodziło. 

Smacznego!