Torta ledeni vetar, czyli chorwackie ciasto bezowe z kremem i owocami, skosztujecie na większości przyjęć, ale też w dobrych lokalnych restauracjach. W wolnym tłumaczeniu można powiedzieć o nim tort Lodowaty Wiatr. To deser, który może i prezentuje się mniej spektakularnie niż klasyczna pavlova (szczególnie, że jest prostokątny i dość niski, a nie nie okrągły i wysoki), ale moim zdaniem w smaku jest nawet lepszy. Wszystko dzięki delikatnemu wypełnieniu. Składają się na nie: aksamitny, waniliowy krem na bazie żółtek oraz dojrzałe banany. Ciasto można ozdobić dowolnymi owocami, w sezonie na świeże polskie truskawki, polecam użyć właśnie ich.
Parę wskazówek, dotyczących pieczenia chorwackiego ciasta Lodowaty Wiatr
Ciasto powstaje z cienkich blatów bezowych, zwykle czterech. Za pierwszym razem piekłam je osobno i składałam cały tort z dużych, prostokątnych blatów, przekładając je kremem. Etap pieczenia zajął mi dużo czasu, bo nie miałam kilku prostokątnych foremek o tym samym wymiarze. Przy kolejnym podejściu zrobiłam inaczej - upiekłam jeden wielki blat bezowy na dużej blaszce piekarnika, a potem podzieliłam go ostrym nożem na 4 równe części. Dzięki temu mocno skróciłam czas przygotowania deseru. Nieidealnie równe krawędzie pokrojonego blatu w niczym mi nie przeszkadzały - i tak na koniec zamaskowałam je kremem.
Zobacz także:
Na każdy cieniutki blat kładzie się pokrojone w plasterki banany, a następnie przykrywa je warstwą bitej śmietany. Żeby owoce nie zbrązowiały i ładnie się prezentowały po przekrojeniu tortu, warto je obficie skropić świeżym sokiem z cytryny.
Przepis na chorwackie ciasto bezowe z kremem i owocami
Składniki:
Na blat bezowy:
- 10 białek
- 1 szczypta soli
- 320 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
Na krem:
- 10 żółtek
- 7 łyżek drobnego cukru do wypieków
- 7 łyżek mąki pszennej
- 600 ml mleka 3,2%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g ciepłego masła
Dodatkowo:
- 500 g zimnej śmietanki 36%
- 2 banany
- ok. 20 truskawek
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 150 st. C, opcja góra-dół.
- Starannie oddziel żółtka od białek.
- W wysokim naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Następnie dodawaj po trochu cukier i ubijaj całość tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Następnie dodaj łyżkę octu i zmiksuj chwilę do połączenia składników.
- Dużą blachę z piekarnika zabezpiecz papierem do pieczenia.
- Ubite białka wyłóż na blaszkę i wyrównaj.
- Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i po zamknięciu drzwiczek zmniejsz temperaturę do 120 st. C.
- Blat bezowy piecz przez ok. 80 minut, następnie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w zamkniętym piekarniku na kolejne 30 minut.
- Kiedy piekarnik z ciastem się wystudzi, wyjmij blachę z ciastem bezowym, delikatnie usuń papier do pieczenia i pokrój blat na 4 równe części.
- Cukier, mąkę i żółtka rozmieszaj rózgą kuchenną w 150 ml mleka.
- Pozostałe 450 ml mleka przelej go garnuszka i zagotuj.
- Do gotującego się mleka powoli wlej cukier, wymieszany wcześniej z mąką i żółtkami, całość mieszaj przez cały czas, żeby nie dopuścić do powstania grudek.
- Kiedy masa się zagęści, zdejmij ją z kuchenki, dodaj esencję waniliową, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia
- Gdy masa ostygnie, dodaj do niej lekko rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj.
- Ubić śmietanę na sztywno
- Pokrój banany i truskawki.
- Ciasto składaj w następujący sposób: blat, krem, banany, bita śmietana, blat, krem, truskawki, bita śmietana, blat, krem, banany, ubita śmietana. Nierówne krawędzie ciasta zamaskuj bitą śmietaną.
- Gotowe ciasto udekoruj pozostałymi truskawkami i wstaw do lodówki, żeby porządnie się schłodziło.
Smacznego!