Dla wielu osób filet z kurczaka to najpewniejsze i najbardziej sprawdzone mięso. Jest smaczne, mięciutkie, łatwo się przygotowuje, a przede wszystkim stanowi wartościowe źródło białka. Z tych względów szczególnie upodobali je sobie ludzie młodzi.
Jednak, żeby pierś z kurczaka rzeczywiście spełniała te wszystkie wymagania, konieczne jest odpowiednie jej przygotowanie. A tymczasem wielu z nas w tej materii ma sporo do poprawki. W efekcie w wielu domach zamiast delikatnego fileta, w wielu domach ciągle jada się coś na kształt pozbawionego smaku i suchego jak wiór kotleta.
Zobacz także:
Jak długo smażyć pierś z kurczaka?
To naturalne, ze przyczyn tego stanu rzeczy upatruje się przede wszystkim w czasie smażenia mięsa. Są tacy, co robią to po omacku, przez co mięso raz wychodzi im dobrze, raz źle. Tymczasem warto określić sobie tutaj konkretne ramy, by kurczak z patelni był w naszym wykonaniu bardziej powtarzalny.
Ile zatem smażyć pierś z kurczaka? Większe kawałki będą potrzebowały od 9 do 10 minut, co daje ok. 4-5 minut z każdej strony. Z kolei mniejsze kawałki wymagają odpowiednio mniej czasu – zwykle od 6-7 minut łącznie.
Zasada „minus jeden” przy smażeniu fileta z kurczaka
Do tego wszystkiego warto dodać jednak jeszcze jedną małą zasadę, którą na potrzeby tego artykułu nazwałem „minus jeden”. O co chodzi w tym prostym matematycznym działaniu? Od domyślnego czasu smażenia śmiało odejmij po 1 minucie, jeśli nie zamierzasz zjadać mięsa prosto z patelni.
Ta jedna odjęta minuta to czas, w którym mięso „dochodzi” jeszcze po procesie smażenia już poza patelnią. Dzieje się tak z prostej przyczyny. Kawałki mięsa po osiągnięciu wysokiej temperatury na patelni nie tracą jej z sekundy na sekundę. Kurczak „dogotowuje” się jeszcze przez chwilę, co może zaważyć na jego strukturze już po podaniu, czyli na talerzu.
Dlatego jeśli martwisz się, że twoje mięso nie jest jeszcze dosmażone w środku, daj sobie właśnie tę jedną minutę na wstrzymanie i nie krój kawałka piersi – mięso z pewnością będzie gotowe do spożycia po chwili, a jednocześnie zachowa tak oczekiwaną przez wszystkich soczystość.
Na jakim ogniu smażyć pierś z kurczaka?
To jednak nie cała prawda o smażeniu mięsa z piersi kurczaka na patelni. Swoje robią jeszcze dwa ważne czynniki. Po pierwsze chodzi tu oczywiście przede wszystkim o właściwą moc palnika.
Podane powyżej czasy smażenia dotyczą zatem średniego ognia. Większa moc na kuchence rzecz jasna sprawi, że mięso przysmaży się szybciej i siłą rzeczy szybciej się wysuszy w tym samym czasie smażenia. Z kolei zbyt mała moc palnika to po prostu wstrzymanie procesu smażenia.
Nie przesadzaj z ilością mięsa na patelni
Druga sprawa to z kolei ilość mięsa smażonego na patelni. Jeśli przesadzisz z kawałkami kurczaka wrzuconymi na skwierczący olej, cały proces szybko przemieni się ze smażenia w duszenie.
Jakby tego było mało, temperatura na patelni radykalnie się obniży, przez co mięso na pewno nie usmaży się tak jak powinno w określonym czasie. Wskazówka jest tu więc prosta – smaż mięso partiami, tak by każdy kawałek smażył się równomierni i w swoim naturalnym czasie.