Zupa pomidorowa to jedna z najczęściej pojawiających się pozycji w wielu domowych jadłospisach. Co prawda receptura każdej gospodyni może być zupełnie inna, ale zwykle w misce oprócz pomidorowego wywaru pojawia się ryż bądź makaron. Można jednak dorzucić coś znacznie lepszego i przyrządzić pomidorówkę jak za dawnych lat. Zobacz przedwojenny przepis i odtwórz go w swojej kuchni, a wszyscy domownicy z pewnością ustawią się w kolejce po dokładkę.
Pomidorowa z ryżem i makaronem to nie wszystko. Jest lepszy dodatek
Pomidorowa z makaronem i ryżem to klasyki polskiej kuchni, ale mało kto zna wersję przedwojenną z nieco innym dodatkiem. To kasza jęczmienna perłowa, która kosztuje grosze, a wciąż jest mocno niedoceniana. Dawniej była podstawą diety, a teraz stała się nieco zapomniana. Niby można ją znaleźć w każdym sklepie, ale obecnie znacznie więcej osób sięga po modny bulgur czy kuskus. Warto jednak wrócić do korzeni i wybrać perłową odmianę, bo to prawdziwa perła wśród kasz. Zawiera sporo cennego błonnika, a dodatkowo znajdują się w niej minerały, takie jak żelazo, magnez i fosfor. A jakby tego było mało, jest też świetnym źródłem witamin z grupy B.
Zobacz także:
Kasza perłowa idealnie pasuje do wielu dań i zup, ale w pomidorowej sprawdza się wyjątkowo dobrze. Nie tylko sprawia, że zupa od razu staję się gęstsza i bardziej sycąca, ale dodaje jej również wyjątkowego smaku, którego ryż ani makaron nie jest w stanie zapewnić. Zobacz dokładny przepis na zupę pomidorową z kaszą perłową poniżej.
Przedwojenna zupa pomidorowa - przepis
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 0,5 kg mięsa wołowego z kością
- 0,5 kg świeżych pomidorów
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duża cebula
- kawałek korzenia selera
- 1 szklanka kaszy perłowej
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 liść laurowy
- 2 szt. ziela angielskiego
- sól, cukier i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i przełóż do dużego garnka. Zalej je wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a następnie doprowadź całość do wrzenia.
- W międzyczasie obierz marchew, pietruszkę i seler, a cebulę opal nad palnikiem.
- Gdy wywar mięsny się zagotuje, zbierz szumowiny i wrzuć do garnka warzywa. Potem dalej gotuj zupę na niewielkiej mocy palnika przez około 1,5 godziny.
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, a następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do zupy na 20 minut przed końcem gotowania.
- Oddzielnie, w mniejszym garnuszku ugotuj kaszę jęczmienną perłową w osolonej wodzie. Gdy zmięknie, dokładnie ją odcedź.
- Gotową zupę pomidorową przetrzyj przez sito i zabiel zahartowaną śmietaną. Dopraw ją też do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Gorącą pomidorówkę nalewaj do miseczek i podawaj z kaszą perłową.