Zupa pomidorowa to jedna z najczęściej pojawiających się pozycji w wielu domowych jadłospisach. Co prawda receptura każdej gospodyni może być zupełnie inna, ale zwykle w misce oprócz pomidorowego wywaru pojawia się ryż bądź makaron. Można jednak dorzucić coś znacznie lepszego i przyrządzić pomidorówkę jak za dawnych lat. Zobacz przedwojenny przepis i odtwórz go w swojej kuchni, a wszyscy domownicy z pewnością ustawią się w kolejce po dokładkę. 

Pomidorowa z ryżem i makaronem to nie wszystko. Jest lepszy dodatek

Pomidorowa z makaronem i ryżem to klasyki polskiej kuchni, ale mało kto zna wersję przedwojenną z nieco innym dodatkiem. To kasza jęczmienna perłowa, która kosztuje grosze, a wciąż jest mocno niedoceniana. Dawniej była podstawą diety, a teraz stała się nieco zapomniana. Niby można ją znaleźć w każdym sklepie, ale obecnie znacznie więcej osób sięga po modny bulgur czy kuskus. Warto jednak wrócić do korzeni i wybrać perłową odmianę, bo to prawdziwa perła wśród kasz. Zawiera sporo cennego błonnika, a dodatkowo znajdują się w niej minerały, takie jak żelazo, magnez i fosfor. A jakby tego było mało, jest też świetnym źródłem witamin z grupy B.

Zobacz także:

Kasza perłowa idealnie pasuje do wielu dań i zup, ale w pomidorowej sprawdza się wyjątkowo dobrze. Nie tylko sprawia, że zupa od razu staję się gęstsza i bardziej sycąca, ale dodaje jej również wyjątkowego smaku, którego ryż ani makaron nie jest w stanie zapewnić. Zobacz dokładny przepis na zupę pomidorową z kaszą perłową poniżej.

Przedwojenna zupa pomidorowa - przepis

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 0,5 kg mięsa wołowego z kością
  • 0,5 kg świeżych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • kawałek korzenia selera
  • 1 szklanka kaszy perłowej
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 liść laurowy
  • 2 szt. ziela angielskiego
  • sól, cukier i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i przełóż do dużego garnka. Zalej je wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a następnie doprowadź całość do wrzenia.
  2. W międzyczasie obierz marchew, pietruszkę i seler, a cebulę opal nad palnikiem.
  3. Gdy wywar mięsny się zagotuje, zbierz szumowiny i wrzuć do garnka warzywa. Potem dalej gotuj zupę na niewielkiej mocy palnika przez około 1,5 godziny.
  4. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, a następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do zupy na 20 minut przed końcem gotowania.
  5. Oddzielnie, w mniejszym garnuszku ugotuj kaszę jęczmienną perłową w osolonej wodzie. Gdy zmięknie, dokładnie ją odcedź.
  6. Gotową zupę pomidorową przetrzyj przez sito i zabiel zahartowaną śmietaną. Dopraw ją też do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  7. Gorącą pomidorówkę nalewaj do miseczek i podawaj z kaszą perłową.