Lata mijają, a wraz z nimi powoli zmieniają się chyba już na dobre polskie weselne zwyczaje. Coraz rzadziej mamy do czynienia z „pełnoprawnymi” oczepinami, mnóstwo osób w ogóle rezygnuje z wielkich weselisk na kilkaset osób w specjalnych wynajmowanych salach. Nie inaczej jest w kwestii weselnego menu. Jeszcze do niedawna rosół był w nim pozycją obowiązkową, a wręcz żelazną. Gdzieniegdzie ustępował miejsca flaczkom, ale co najwyżej w kolejności podawania do stołu. Tymczasem w ostatnich latach coraz więcej par wybiera na pozycję numer jeden jadłospisu coś innego. I co prawda jeden element jest niezmienny – to wciąż zupa, ale coraz częściej w formie kremu.
Co ma wspólnego zupa krem z cappuccino?
W sezonie letnio-wiosennym który obfituje w uroczystości weselne prawdziwym hitem jest tutaj bogata zupa szparagowa. Tak lekka, puszysta i przyjemna do jedzenia, a właściwie popijania, że śmiało można nadać jej miano szparagowego cappuccino.
Zobacz także:
Na tę nazwę nasza zupka zasługuje także ze względu na jej sprytne wykończenie. Finalnym akcentem jest tutaj bowiem delikatne muśnięcie pianką ze spienionego mleka lub ubitej śmietanki – dokładnie tak samo jak ma to miejsce w przypadku słynnego, włoskiego, kawowego napoju.
Przepis na cappuccino ze szparagów (zupa krem)
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- biała część pora
- 1-2 ząbki czosnku
- Pół łyżeczki pieprzu (najlepiej białego)
- Pół łyżeczki cukru
- Ok. 800 ml bulionu drobiowego
- 1 szklanka listków szpinaku
- 3 łyżki śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie) lub pełnotłuste mleko do spienienia
Sposób przygotowania:
- Zawczasu przygotuj dobrej jakości bulion drobiowy. Nie korzystaj z „gotowców” w kostkach – tak dobry składnik jak szparagi aż prosi się o bazę w postaci prawdziwego rosołu.
- Ręcznie odłam zdrewniałe kawałki szparagów. Dokładnie umyj je z pozostałości piasku itd.
- Cebulę obierz, posiekaj. Tak samo zrób z porem. Pokrojone warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem.
- Podsmażaj przez kilka minut, następnie wrzuć na patelnię na kilkadziesiąt sekund posiekany czosnek.
- Teraz pora na szparagi. Surowe zielone łodyżki wrzuć na patelnię do podsmażonych wstępnie warzyw i smaż razem przez ok. 2-3 minuty.
- Następnie wlej do środka bulion, lub przerzuć zawartość patelni do garnka i zagotuj. W czasie kilkuminutowego gotowania dopraw zupę pieprzem i solą. Pod koniec gotowania dodaj szpinak – podkręci on zielony kolor potrawy.
- Zmiksuj zupę za pomocą blendera-żyrafy na gładki krem.
- Śmietankę lub mleko ubij za pomocą spieniacza do kawy.
- Podawaj w szerokich miskach lub filiżankach obowiązkowo z kleksem z mleka lub śmietanki.
Smacznego!