Lata mijają, a wraz z nimi powoli zmieniają się chyba już na dobre polskie weselne zwyczaje. Coraz rzadziej mamy do czynienia z „pełnoprawnymi” oczepinami, mnóstwo osób w ogóle rezygnuje z wielkich weselisk na kilkaset osób w specjalnych wynajmowanych salach. Nie inaczej jest w kwestii weselnego menu. Jeszcze do niedawna rosół był w nim pozycją obowiązkową, a wręcz żelazną. Gdzieniegdzie ustępował miejsca flaczkom, ale co najwyżej w kolejności podawania do stołu. Tymczasem w ostatnich latach coraz więcej par wybiera na pozycję numer jeden jadłospisu coś innego. I co prawda jeden element jest niezmienny – to wciąż zupa, ale coraz częściej w formie kremu.

Co ma wspólnego zupa krem z cappuccino?

W sezonie letnio-wiosennym który obfituje w uroczystości weselne prawdziwym hitem jest tutaj bogata zupa szparagowa. Tak lekka, puszysta i przyjemna do jedzenia, a właściwie popijania, że śmiało można nadać jej miano szparagowego cappuccino.

Zobacz także:

Na tę nazwę nasza zupka zasługuje także ze względu na jej sprytne wykończenie. Finalnym akcentem jest tutaj bowiem delikatne muśnięcie pianką ze spienionego mleka lub ubitej śmietanki – dokładnie tak samo jak ma to miejsce w przypadku słynnego, włoskiego, kawowego napoju.

Przepis na cappuccino ze szparagów (zupa krem)

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki pieprzu (najlepiej białego)
  • Pół łyżeczki cukru
  • Ok. 800 ml bulionu drobiowego
  • 1 szklanka listków szpinaku
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie) lub pełnotłuste mleko do spienienia

Sposób przygotowania:

  1. Zawczasu przygotuj dobrej jakości bulion drobiowy. Nie korzystaj z „gotowców” w kostkach – tak dobry składnik jak szparagi aż prosi się o bazę w postaci prawdziwego rosołu.
  2. Ręcznie odłam zdrewniałe kawałki szparagów. Dokładnie umyj je z pozostałości piasku itd.
  3. Cebulę obierz, posiekaj. Tak samo zrób z porem. Pokrojone warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem.
  4. Podsmażaj przez kilka minut, następnie wrzuć na patelnię na kilkadziesiąt sekund posiekany czosnek.
  5. Teraz pora na szparagi. Surowe zielone łodyżki wrzuć na patelnię do podsmażonych wstępnie warzyw i smaż razem przez ok. 2-3 minuty.
  6. Następnie wlej do środka bulion, lub przerzuć zawartość patelni do garnka i zagotuj. W czasie kilkuminutowego gotowania dopraw zupę pieprzem i solą. Pod koniec gotowania dodaj szpinak – podkręci on zielony kolor potrawy.
  7. Zmiksuj zupę za pomocą blendera-żyrafy na gładki krem.
  8. Śmietankę lub mleko ubij za pomocą spieniacza do kawy.
  9. Podawaj w szerokich miskach lub filiżankach obowiązkowo z kleksem z mleka lub śmietanki.

Smacznego!