Włochy to popularny urlopowy wybór wielu Polaków i trudno się temu dziwić. Po pierwsze jest tam po prostu pięknie, ale dodatkowym walorem z pewnością jest genialna włoska kuchnia. Pizza, makarony, lody i kawa to tylko początek kulinarnych wizytówek tego kraju, ale turyści nie zawsze wiedzą, jak z tego korzystać.

Często w restauracjach nieświadomie popełnia się błędy, które dla nas nic nie znaczą, a Włochów w mig wyprowadzają z równowagi. Zobacz, o jakich wpadkach mowa, aby w przyszłości unikać ich, stołując się w restauracjach w słonecznej Italii. 

Zobacz także:

Czego nie robić we włoskiej restauracji?

Zamawianie ketchupu czy sosu czosnkowego do pizzy to popularny grzeszek wielu turystów we Włoszech, ale na tym nie kończą się kulinarne wpadki w gościach w Italii. Okazuje się, że często we włoskich restauracjach dochodzi do innej niezręcznej sytuacji, a chodzi tu o wszelkie prośby o podmienianie składników w zamawianych daniach.

Często zdarza się przecież, że ktoś ma ochotę na dany makaron, ale bez świeżej bazylii. Może też być tak, że gość knajpy ma ochotę na konkretną pizzę, ale z pominięciem anchois. To tylko wymyślone przykłady, ale pewnie dobrze rozumiesz o co chodzi i być może też masz na koncie takie prośby do obsługi danego lokalu. Niestety, we Włoszech tego typu ingerowanie w składniki dań może być źle odebrane, bo szefowie kuchni potrafią traktować to bardzo osobiście.

Choć w Polsce takie podmianki nie są czymś kontrowersyjnym to we Włoszech prośba o danie bez jakiegoś składnika może być odebrane jako oznaka braku szacunku do kucharza. Lepiej więc zamówić danie takie, jakie jest i ewentualnie odłożyć na bok talerza nielubiany produkt. Często z resztą zdarza się też tak, że coś, czego się nie lubi w odpowiednim wydaniu zaczyna smakować i właśnie tak może być w dobrej włoskiej knajpie. Warto więc zaufać kucharzowi i spróbować oryginalnego smaku potrawy, przygotowanej w 100% według oryginalnej receptury. 

Inne nietypowe zasady we Włoszech

A jeśli chcesz w pełni przygotować się na wizyty we włoskich lokalach, pamiętaj też o kilku innych ważnych zasadach. Większość turystów zapomina, że po godzinie 12:00 nie powinno się już zamawiać cappuccino. Oczywiście gdy zamówisz taką kawę w restauracji, dostaniesz ją bez problemu, jednak jeśli chcesz dostosować się do włoskiej kultury, po południu lepiej sięgnij więc po espresso. 

Ważną zasadą jest także to, by nie dodawać parmezanu do dań z rybami i owocami morza. Choć u nas często robi się makaron z krewetkami posypany tartym serem to Włosi uważają, że nie jest to dobrana para. Warto więc im zaufać i skosztować rybnego dania dokładnie w takiej formie, jaką zaproponują w menu restauracji.