Lubisz smażone boczniaki, panierowane kanie albo grzyby na masełku? To wyobraź sobie coś jeszcze prostszego, a równie pysznego. Ten grzyb nie potrzebuje wymyślnej obróbki, specjalnych przypraw czy długiego gotowania. Wystarczy patelnia, jajko i bułka tarta. A efekt? Zaskakuje każdego, kto go spróbuje pierwszy raz. Problem w tym, że mało kto wie, że to w ogóle jadalne.

Co to jest purchawka chropowata i gdzie rośnie?

Purchawka chropowata to grzyb, który często spotkasz w polskich lasach, parkach, a nawet na łąkach. Wyrasta od lipca do października, najczęściej po deszczu. Ma kulisty kształt, przypomina trochę piłkę do tenisa, choć bywa większa. Jej skórka jest matowa, biała, pokryta drobnymi wypustkami, stąd nazwa „chropowata”. W środku młoda purchawka jest śnieżnobiała, jędrna i gładka. W takiej formie jest jadalna. Z wiekiem jej wnętrze ciemnieje i zamienia się w suchy pył. Wtedy nie nadaje się już do kuchni. Rośnie samotnie lub w grupach, często w trawie lub przy drogach leśnych. Nie potrzebuje ciemnego boru ani specjalnych warunków, dlatego jest tak powszechna, choć tak niedoceniana.

Zobacz także:

Purchawki kojarzą się raczej z grzybem „do kopnięcia”, który przy nadepnięciu rozsiewa pył. Tymczasem to jedna z najlepszych propozycji na szybki, leśny obiad. Klucz? Musi być młoda, w środku zwarta i biała. Gdy tylko zaczyna szarzeć w środku, nadaje się już tylko do oglądania, nie do jedzenia. Ale gdy trafisz na świeży okaz, możesz z niego zrobić danie, które z powodzeniem zastąpi kotlet z mięsa.

Jak smażyć purchawkę, żeby smakowała lepiej niż mięso?

Klucz do sukcesu to świeżość i dobra panierka. Młode purchawki mają smak łagodny, lekko orzechowy. Gdy podsmażysz je w panierce, robią się kremowe w środku i chrupiące na zewnątrz. To jak połączenie sera pleśniowego z mięsnym kotletem.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść purchawkę z ziemi, pokrój w plastry o grubości ok. 1,5-2 cm.
  2. Posól i odstaw na chwilę, żeby puściła trochę wilgoci.
  3. Zanurz plastry w rozkłóconym jajku.
  4. Obtocz dokładnie w bułce tartej z odrobiną pieprzu i ziół (np. majeranku albo tymianku).
  5. Smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony.
  6. Podawaj z ziemniakami i ogórkiem kiszonym albo z surówką z marchewki

Czy purchawkę można przygotować inaczej niż w panierce?

Oczywiście. To grzyb, który chłonie smaki jak gąbka. Nada się też:

  • do grillowania (np. w plastrach, z odrobiną oliwy i czosnku),
  • do jajecznicy (pokrojona w kostkę i podsmażona z cebulką),
  • jako składnik sosu śmietanowego do makaronu,
  • do zapiekania w piekarniku z serem,
  • w wersji wegetariańskiego burgera – gruby plaster usmażony jak kotlet, podany w bułce.

Jeśli lubisz eksperymenty, zrób z niej zupę-krem z dodatkiem czosnku, cebuli i ziemniaków, zaskakująco dobra.

Porady zawarte w powyższym artykule to jedynie sugestia i nie zastępują profesjonalnej oceny. Jeśli nie jesteś w pełni pewny/pewna, że zebrane grzyby są jadalne, lepiej zrezygnuj z ich spożycia. Pamiętaj, że w razie wątpliwości należy skonsultować się z doświadczonym grzyboznawcą - w stacjach sanitarno-epidemiologicznych pełnią dyżury specjaliści, którzy bezpłatnie ocenią, czy dany grzyb jest jadalny.