Najpopularniejsze grzyby hodowlane w Polsce to pieczarki. Jednak to nie o nich dziś mowa. Te grzyby są większe od nich i mają charakterystyczne kapelusze, które łatwo usmażyć na patelni. Smakują delikatnie i lekko słodkawo. O jakich grzybach mowa? Czytaj dalej.
Boczniaki, pyszne grzyby prosto z kuchni azjatyckiej
Boczniaki ostrygowate to jadalne grzyby, które są bardzo popularne w kuchni japońskiej, koreańskiej i chińskiej. Choć coraz częściej pojawiają się też na polskich stołach. I nic dziwnego, są naprawdę bardzo smaczne. Boczniaki są mniej wodniste i bardziej zwarte w porównaniu do pospolitych pieczarek.
Zobacz także:
Różnią się także wyglądem. Te pierwsze mają duże kapelusze o kolorze zazwyczaj kremowym (choć mogą być także brązowawe, niebieskawe czy szarawe). Na kapeluszach często pojawia się biały nalot. Jednak nie jest to pleśń, a meszek w postaci zarodników. Wystarczy je opłukać i można je jeść.
Jak jeść boczniaki?
Choć najbardziej popularne są w kuchni roślinnej, to każdy powinien ich choć raz spróbować. Można je jeść na surowo (mają wtedy lekko metaliczny posmak), ale najsmaczniejsze są po obróbce termicznej. Jak je przygotować?
- Gotowane - pokrój kapelusze na kawałki i dodaj je do zupy albo sosu. Gotuj je przez ok. 25 minut, aż będą miękkie.
- Marynowane - zamarynuj je w occie, oleju i przyprawach. Marynowane boczniaki są świetnym dodatkiem do sałatki.
- Duszone - z dodatkiem cebuli, przypraw, pomidorów tworzą pyszne i aromatyczne danie.
- Smażone - podsmaż je z przyprawami na maśle lub przygotuj jak kotleta schabowego.
Zarówno kapelusze, jak i nóżki boczniaków są jadalne. Te drugie są nieco twardsze, dlatego przed dodaniem ich do potrawy, warto je drobno posiekać lub obić tłuczkiem, aby nieco zmiękły. Nóżki boczniaków świetnie nadają się do gulaszy, sosów czy zup. Mocno posiekane sprawdzą się też do wszelkiego rodzaju farszów.
Przepis na boczniaki w panierce
Składniki:
- 250 g boczniaków
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- pół szklanki bułki tartej
- mały ząbek czosnku
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Boczniaki oczyść, opłucz i osusz.
- Delikatnie rozbij je tłuczkiem, aby były płaskie.
- Do miseczki wbij całe jajka i rozbełtaj je widelcem. Dodaj do nich śmietanę, posiekany koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj.
- Panieruj grzyby w jajkach z przyprawami, a następnie w bułce tartej.
- Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Smaż kotlety z boczniaków z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego!