W ciepłe dni lubię zaczynać dzień od słodkiego śniadania, ale nie chcę nad nim spędzać zbyt wiele czasu. Wiadomo, poranna ilość zajęć zdaje się nie mieć końca, dlatego w sezonie na truskawki bardzo często robię te szybkie placki twarogowe. Są proste, niezwykle smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu. W zaledwie 10 minut usmażysz całą górę, która z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Szybkie placki z twarogu gotowe w 10 minut

Te placuszki twarogowe przygotujesz ekspresowo, ponieważ nie potrzebujesz do tego żadnego blendera ani miksera. Wystarczy zwykły widelec, którym rozgnieciesz ser biały i wymieszasz go z pozostałymi składnikami. Dodatek proszku do pieczenia sprawi, że placuszki wyjdą puszyste i delikatne niczym chmurka. Nie są przesadnie słodkie, więc jeśli masz ochotę na coś bardziej wyrazistego, posyp je dodatkowo cukrem pudrem.

Zobacz także:

Przepis na placki twarogowe z truskawkami

Składniki:

  • 250 g chudego twarogu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g truskawek
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj owoce. Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Pokrój je na cząstki.
  2. Następnie zrób ciasto na placuszki. Do miski włóż ser biały i rozgnieć go widelcem. Dodaj do niego całe jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Całość wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Na patelnię wlej łyżkę oleju. Gdy będzie gorący, nakładaj porcje ciasta - 1 łyżka to 1 placuszek. Smaż placuszki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i rumiane. Podawaj gorące oprószone cukrem pudrem i udekorowane kawałkami truskawek.

Jak urozmaicić przepis na twarogowe placuszki?

Jeśli zrobiłeś te placuszki z twarogu i posmakowały ci, to podrzucam kilka pomysłów, jak można w prosty sposób zmienić ich smak:

  • Zamiast chudego twarogu, możesz użyć tłustego lub półtłustego. Placuszki będą jeszcze bardziej kremowe.
  • Jeśli lubisz słodsze placki, to dodaj do ciasta dodatkową łyżkę cukru.
  • Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka (spływa z łyżki), dodaj 1-2 łyżki mąki więcej, aż uzyskasz odpowiednio gęstą konsystencję.
  • Placuszki możesz usmażyć od razu z truskawkami. Po nałożeniu masy na patelnię na każdy placek połóż kilka plasterków truskawek i smaż je jak zawsze. To pomysł dla tych, którzy lubią truskawki na ciepło.
  • Zamiast cukru pudru możesz placki twarogowe podać z jogurtem naturalnym, odrobiną miodu czy syropu klonowego. W wersji deserowej sprawdzi się roztopiona czekolada lub bita śmietana.