Czy da się zrobić pyszny i zachwycający deser w 15 minut? Oczywiście. Z pomocą przychodzi niezawodne, gotowe ciasto francuskie, które połączone z kilkoma dodatkami potrafi stworzyć deser jak z najlepszej cukierni. To świetny patent na niezapowiedzianych gości lub gdy rodzina domaga się czegoś słodkiego. Kilka chwil, 3 proste składniki i masz pyszny, chrupiący deser. Co warto do niego dodać oprócz truskawek, aby zrobić szybki deser, który pokocha cała twoja rodzina i nie powstydzisz się go podać również gościom?

Chrupiące ciasto francuskie z truskawkami i 1 dodatkiem

Do przygotowania tego deseru wykorzystuję gotowe ciasto francuskie, którego zapas zawsze mam w zamrażarce. Jeśli chcesz wykorzystać mrożone ciasto, to wyjmij je wcześniej, aby zdążyło się rozmarznąć (potrzebuje ono ok. 2 godzin w temperaturze pokojowej lub całej nocy w lodówce). Takie ciasto wystarczy delikatnie rozwałkować i pokroić na ciasteczka. Możesz też przygotować je w całości, a pokroić po upieczeniu. Ciasto to łączę ze świeżymi truskawkami (mrożone się tu nie sprawdzą, ponieważ są zbyt wodniste) oraz z serkiem homogenizowanym waniliowym. Ten jest gotowy do użycia. Nie trzeba go w żaden sposób przygotowywać, wystarczy rozsmarować go na cieście. Jeśli jednak nie masz takiego serka, możesz wykorzystać twaróg wymieszany z łyżką jogurtu oraz łyżką cukru. Ciasteczka upiecz w piekarniku, a przed podaniem udekoruj cukrem pudrem, posiekanymi orzechami lub listkami mięty. Taki prosty deser z ciasta francuskiego zrobisz z dowolnymi owocami. Poza sezonem na truskawki wykorzystaj maliny, borówki czy porzeczki. Pasują też do niego pokrojone na kawałki jabłka lub twarde gruszki. 

Zobacz także:

Przepis na ciasto francuskie z truskawkami i serkiem

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 2 opakowania serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 i 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
  • posiekane orzechy do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj owoce. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój je na plasterki. 
  2. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i delikatnie je rozwałkuj. Podziel je na 12 prostokątnych części. 
  3. Na każdym ciastku rozsmaruj 2-3 łyżki serka waniliowego i ułóż po kilka truskawek. Krawędzie ciasta pozostaw puste. 
  4. Ułóż ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż będą złote i chrupiące.
  6. Po upieczeniu możesz udekorować je posiekanymi orzechami (sprawdzą się np. laskowe) albo oprószyć cukrem pudrem, choć same są równie pyszne.