Ten ser kochają nie tylko Anglicy. Amerykanie czasami stosują nawet trzy jego rodzaje do swojego flagowego dania: mac'n'cheese. Nie ciągnie się, ale za to dobrze się rozpuszcza i może mieć bardzo różnorodny, bogaty smak, który pasuje nawet do niektórych deserów.

Nadaje się świetnie do wszelkich sosów serowych i fondue nie ze względu na konsystencję po rozpuszczeniu, a właśnie smak, który urozmaica kompozycję i wznosi ją na wyższy poziom. 

Zobacz także:

Cheddar - co to za ser i jak powstaje?

Pomysł na ser cheddar powstał w jednej z angielskich wiosek na południowym zachodzie o tej samej nazwie, w hrabstwie Somerset. Początkowo jego wytwarzaniem zajmowały się głównie kobiety.  Pierwsze wzmianki na temat produkcji cheddara w tym rejonie pochodzą z 1170 roku, a region zasłynął z niego na szeroką skalę w XV wieku.

W 1170 r. król Henryk II zakupił 10240 funtów sera cheddar w cenie 1 funta za... funt (w przeliczeniu na kilogramy, aż 4644 kg tego sera za 10,67 funta za każdy kilogram). Dwór musiał więc za nim przepadać. Cheddar miał też w historii inne ważne momenty. Królowa Wiktoria dostała w prezencie ślubnym krąg cheddara o wadze 1000 funtów (ponad 453 kg), a Robert Falcon Scott, brytyjski badacz Antarktydy, zabrał ze sobą na wyprawę zapas 1600 kg. Warto więc samemu mieć choć niewielki zapas w lodówce...

Proces produkcji cheddara jest podobny do techniki wytwarzania innych serów - mleko (w tym przypadku krowie) jest podgrzewane, zakwaszane, tworzy się skrzep, który jest cięty na mniejsze kawałki, a następnie podgrzewany. Tym, co różni go od innych serów jest proces „cheddaringu”. Kawałki skrzepu są prasowane i regularnie przewracane, dzięki czemu po przekrojeniu widać charakterystyczną strukturę. Pod koniec produkcji ser jest solony, formowany i odkłada się go do dojrzewania. To od tego etapu zależy kolor i smak sera. 

Co o smaku cheddara mówi jego kolor?

Cheddar może się pochwalić szeroką gamą smaków i aromatów. Wszystko zależy od tego, jak długo dojrzewa. Młody (dojrzewający maksymalnie 2-3 miesiące) jest łagodny, jasnożółty, miękki (wręcz kremowy) i delikatnie orzechowy w smaku. Im dłużej leżakuje, tym mocniejszy jego jego kolor - przez słoneczny żółty (6-9 miesięcy dojrzewania) aż do bursztynowego pomarańczowego. Czasem aby wzmocnić kolor, używa się naturalnego barwnika annato z nasion drzewa arnoty właściwej.

Średnio dojrzały cheddar (6-9-miesięczny) jest mocno orzechowy i kwaskowaty. Na taki natraficie najczęściej w hipermarketach. Mocno pomarańczowy cheddar (dojrzewający 12 miesięcy do 2 lat) jest wyrazisty i ostry. Jeśli cheddar będzie dojrzewał powyżej 18 miesięcy, zyska zaskakujące karmelowe nuty. Im dłużej dojrzewa, tym jest mocniej zbity i twardszy, a przy krojeniu coraz bardziej kruchy i grudkowaty.

W jakich daniach cheddar sprawdza się najlepiej?

Cheddar sprawdza się na różne sposoby. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego cheeseburgera. Nadaje się też na pizzę oraz jako składnik dipów, sosów do makaronów, frytek, i zapiekanek mięsno-warzywnych. Wzbogaci też smak zupy serowej i urozmaici deskę serów na imprezie. Możesz go też ścierać do sałatek, poprawi smak także grillowanego mięsa.

Odrobina sera cheddar w sosie pomidorowym pogłębi jego smak, a dodatkowo zagęści. Cheddar nadaje się nawet jako dodatek do wypieków i deserów. Można nim urozmaicić sernik, brownie, muffinki i ciastka, a także dodać do wytrawnego chlebka.