Chorwacka surówka z kapusty zachwyca prostotą i uniwersalnością. Składniki też są tanie, całoroczne i dostępne w każdym sklepie. Wielu Polaków ma je w domu od ręki. To najlepszy wybór, gdy do wypłaty jeszcze daleko. Sprawdź, jak zrobić salata od bijelog kupusa: prostą, ale charakterną i do wszystkiego. Na wyjeździe do Splitu jedliśmy ją do pljeskavicy (burgera z mięsa, które marynowało się 3 dni - mąż powiedział, że najlepszego jakiego jadł w życiu) i frytek. Zamiast keczupu był oczywiście ajwar - sos warzywny na bazie papryki. Ja do zestawu, jak zawsze wybrałam wersję pikantną. Surówka również jest dość pieprzna, a przy tym kwaskowata i orzeźwiająca, w sam raz na upały. Czy to chorwackie, czy polskie - bez znaczenia. 

Co to jest salata od bijelog kupusa?

Ta chorwacka surówka ma lokalnie taki sam status, jak u nas mizeria czy surówka z kiszonej kapusty - to już klasyk. Salata od bijelog kupusa to bardzo prosta surówka z białej kapusty, której i u nas jest pod dostatkiem. Równie smaczna będzie z młodej - wtedy nawet wymaga krótszego przygotowania, bo młoda kapusta mięknie szybciej.

Zobacz także:

Kapustę szatkuje się lub ściera na mandolinie, zasala sporą ilością soli, miesza, ugniatając i odkłada. Biała będzie potrzebować ok 30 minut. Kapusta w podstawowej wersji to główny składnik i jedyne warzywo, ale niektórzy dla koloru dodają też marchewkę, a dla smaku dodatkowo suszoną lub świeżą natkę pietruszki - nie koperek, właśnie natka jest charakterystyczna.

Chorwacką surówkę z białej kapusty doprawia się pieprzem - sporą ilością i octem, ale jabłkowym - nie spirytusowym, który jest za bardzo dominujący. Chlust oleju lub oliwy (Chorwaci polecają oliwę) dają surówce aksamitny finisz i smaczek, tworząc z resztą dodatków prosty sos. Surówki już nie dosalaj - w zupełności wystarczy sól użyta do wytrącenia nadmiaru wody z kapusty.

Przepis na chorwacką surówkę z kapusty 

Składniki:

  • 1 średnia główka białej kapusty (możecie też użyć młodej, surówka będzie gotowa szybciej)
  • 4 łyżki soli
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 duża szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj lub zetrzyj na tarce czy mandolinie. Przełóż na durszlak i zasyp solą. Wymieszaj dokładnie, jednocześnie ugniatając. Odłóż do obcieknięcia i zmięknięcia na 30 minut.
  2. Po upływie tego czasu przepłucz dokładnie kapustę i pozostaw na chwilę na durszlaku do odcieknięcia.
  3. Przełóż kapustę do dużej miski, dodaj oliwę, ocet i pieprz, wymieszaj.

Zdaniem niektórych Chorwatów surówka z kapusty najlepsza jest, gdy wyleży się kilka godzin w lodówce, ale możesz też podać ją od razu. Pasuje do wszystkiego, ale najlepiej do różnych rodzajów mięsa, np. do burgera lub smażonego kurczaka i frytek - jak na wakacjach.