Chyba najpopularniejszym przepisem na przygotowanie zupy na młodej kapuście jest ten, który zakłada ugotowanie jej wraz z wysmażonym wędzonym boczkiem. Taka wersja tego dania rzeczywiście smakuje doskonale, ale ma niestety jedną sporą wadę. Ta wersja kapuścianego dania wychodzi dość tłusto. Zwłaszcza gdy jeszcze przyjdzie nam do głowy wzbogacenie go np. kiełbasą...
Co zrobić, żeby zupa z młodej kapusty nie była za tłusta?
Jeśli nie chcesz usuwać ze swojej zupy z młodej kapusty elementu mięsnego, a jednocześnie chcesz odrobinę osłabić jej potencjalną „ciężkość” wybierz inną mięsną bazę. Zamiast boczku, który siłą rzeczy zawiera mnóstwo tłuszczu, zdecyduj się na inny wędzony produkt, czyli wieprzowe żeberka.
Zobacz także:
Wywar ugotowany na wędzonce z wieprzowych żeberek sprawi, że w żaden sposób nie ucierpi smak zupy, a danie będzie znacznie lżejsze. Mięso z żeberek świetnie komponuje się z kapustą – wiedzą o tym choćby fani znanego i lubianego dania, które jada się jednak raczej zimą i jesienią, a więc pieczonych żeberek na kapuście kiszonej, a także zwolennicy tradycyjnego kapuśniaku. Cóż więc szkodzi spróbować?
Przepis na zupę z młodej kapusty
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- Ok. pół kg żeberek wieprzowych wędzonych
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól
- Pieprz
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Koperek świeży lub suszony
- Masło lub olej do podsmażenia warzyw
Przygotowanie:
- Zacznij od wrzucenia żeberek do dużego garnka z wodą. Gotuj mięso przez ok. 1 godzinę, by uzyskać aromatyczną bazę, czyli coś w rodzaju bulionu.
- Przejdź do przygotowania młodej kapusty. Usuń uszkodzone, wierzchnie liście. Poszatkuj główkę kapusty nożem lub na tzw. mandolinie.
- Wrzuć kapustę do garnka z gotującymi się żeberkami, dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotuj do miękkości.
- W tym czasie zetrzyj na tarce marchewkę, cebulę obierz i posiekaj, podobnie zrób z czosnkiem.
- Rozpuść na patelni odrobinę masła lub wlej trochę oleju. Podsmaż warzywa poczynając od cebuli i marchewki, a kończąc na czosnku – ten smażony zbyt długo może się przypalić i zepsuć smak zupy.
- Podsmażone warzywa dodaj do garnka z miękką już kapustą. Gotuj wszystko razem przez ok. 5-10 min.
- Dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego, sól i pieprz. Dosmakuj.
- Wyciągnij z garnka żeberka i po ich ostudzeniu wykrój z nich mięso. Następnie wrzuć je z powrotem do zupy, a kości wyrzuć do kosza.
- Na koniec dodaj koperek – najlepiej sprawdzi się świeży, ale jeśli nim nie dysponujesz, możesz dodać także suszony. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Smacznego!