Sezon na młodą kapustę jest krótki, więc warto wykorzystać ją w swojej kuchni na wiele sposobów. Nada się do zrobienia gołąbków, będzie świetna na ciepło, ale także jako farsz do pierogów. Jednak jej wiosenny smak najbardziej da się wyczuć w surówce. Kilka prostych składników, aromatyczny sos i mam gotowy pyszny dodatek do obiadu. 

Jak zrobić surówkę ze świeżej młodej kapusty?

Młoda kapusta jest delikatniejsza i słodsza od zwykłej białej. Jej liście są również bardzo kruche, dlatego idealnie nadają się do surówek. Nie trzeba z nią robić nic wymyślnego, wystarczy ją pokroić nożem na mniejsze kawałki. Najpierw jednak obierz ją z zewnętrznych liści i porządnie umyj (w liściach może kryć się sporo ziemi). Następnie wytnij z niej głąb, który jest twardy i nie nadaje się do jedzenia. Kapustę pokrój na dość cienkie paski. Pilnuj, by nie były za długie, inaczej ciężko będzie je nabierać widelcem. Do tak przygotowanej kapusty dodaj startą na grubych oczkach marchewkę. Marchewka nadaje dodatkowej chrupkości surówce. Najlepiej wybrać młode warzywa, które są słodsze i bardziej delikatne. Do tych warzy warto dodać ulubione zioła. Najbardziej pasuje do nich natka pietruszki lub koperek. Całość dopraw sosem i gotowe.

Zobacz także:

Jak doprawić młodą kapustę na surówkę?

Chrupiąca surówka z marchewki i kapusty nie potrzebuje już wielu dodatków. Młode warzywa same z siebie smakują doskonale. Warto ich smak podkreślić odrobiną oliwy i soku z cytryny. Do tego szczypta cukru, soli i pieprzu, i surówka gotowa. Sok z cytryny możesz zamienić na ocet jabłkowy, jednak jest on bardziej intensywny w smaku, więc dodaj go mniej. Co jeszcze pasuje do młodej kapusty? Oczywiście lekki sos majonezowo-jogurtowy. Jednak taka surówka będzie dużo cięższa, a jej największym atutem jest jej lekkość i świeżość.

Przepis na surówkę z młodej kapusty z marchewką

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania warzyw do surówki. Kapustę obierz z wierzchnich liści. Przekrój ją na pół. Połówkę poszatkuj drobno nożem i przełóż do miski.
  2. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj do kapusty.
  3. Opłukaną natkę pietruszki i koperek drobno posiekaj i dodaj do warzyw.
  4. Następnie przygotuj sos. W miseczce wymieszaj olej z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
  5. Gotowym sosem polej warzywa w misce i dokładnie je wymieszaj.
  6. Przed podaniem surówkę z młodej kapusty schłodź w lodówce.