Gdy w czerwcu mowa o bobie, chyba każdemu świecą się oczy. Masełko, koperek, a do tego szklanka kefiru i sprawę obiadu mamy z głowy. Bób wciąż na bazarkach jest dość drogi, ale od czasu do czasu można się „szarpnąć”. Od niedawna moim ulubionym sposobem na to warzywo jest air fryer. Tak samo przygotowuję też mrożony bób, który kosztuje ułamek ceny świeżego, a w niczym mu nie ustępuje. I jest wiecznie młody. Mrozi się głównie młode, smakowite i słodziutkie ziarna z cienką skórką.
Jak zrobić bób z air fryera?
We frytkownicy beztłuszczowej zrobisz chrupiący z zewnątrz, a mięciutki w środku bób. Ma ciekawszą konsystencję niż bób smażony i prażony jak chipsy, który coraz częściej można znaleźć w sklepach. Taki bób ma nad gotowcem kilka punktów przewagi. Bób, szczególnie młody, zdecydowanie lepiej jeść ze skórką. To w niej i tuż pod nią jest najwięcej wartości odżywczych. Młoda skórka będzie chrupiąca. Poza tym jest zdecydowanie mniej kaloryczny lub uwielbiany, ale tłusty gotowiec. No i znasz wszystkie składniki, a w przypadku gotowego smażonego bobu nie zawsze jest to takie oczywiste.
Zobacz także:
Starszy świeży bób (z ciemnymi obwódkami i bardziej szary niż zielony) lepiej obrać lub obgotować krótko przed pieczeniem, by skórki zmiękły. Unikniesz w ten sposób „gumowych” skórek, które stają w gardle. Jeśli chcesz upiec w air fryerze mrożony bób, nie musisz go rozmrażać. Możesz obtoczyć w oleju z przyprawami jeszcze zamrożone ziarna, przy okazji rozdzielając „posklejane”.
Przepis na chrupiący bób z frytkownicy beztłuszczowej
Składniki:
- 500 g świeżego lub mrożonego bobu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
Dodatkowo, opcjonalnie (jeśli lubisz): płatki chili do smaku.
Sposób przygotowania:
- Świeży bób opłucz i przełóż do miski, mrożonego opłukiwać nie musisz.
- Wlej olej, dodaj resztę przypraw i dokładnie wymieszaj.
- Piecz bób w temp. 180 st. C przez 20 minut. Co 5 minut potrząśnij koszem. Po 20 minutach zwiększ temperaturę do 200 st. C i piecz jeszcze 5 minut, do zrumienienia skórek.
Jeśli chcesz, by było jeszcze smaczniej, tuż przed podaniem okraś go przesmażoną na niewielkiej ilości oleju cebulą z dodatkiem czosnku.
Jak jeść pieczony bób?
Chrupiący bób nadaje się nie tylko na przekąskę do filmu czy na imprezę, ale też np. jako zaskakujący dodatek do sałatek, czy nawet jako danie główne lub dodatek do niego - np. do jajek sadzonych na boczku. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zamiast proponowanych przypraw, możesz też wykorzystać inną ulubioną mieszankę. Pasuje do niego nie tylko czosnek czy papryka wędzona, ale też tymianek, oregano, prażona cebulka, skórka i sok z cytryny, koperek, kolendra (suszona natka), suszona mięta, kumin, a nawet pesto czy curry. Łagodne i słodkawe ziarna przyjmą naprawdę wiele dodatków. Możesz też zrobić do niego panierkę na bazie oleju, bułki tartej i parmezanu i upiec we frytownicy wg przepisu powyżej.