Truskawki pasują niemal do każdego ciasta. Jednak w sezonie najlepiej smakują na prostych i łatwych wypiekach, które zawsze dobrze wychodzą. I tak jest w tym przepisie, gdzie kruche ciasto piecze się z truskawkami i masą. Całość tworzy słodki, maślany, a jednocześnie delikatny wypiek, który wprost rozpływa się w ustach. Sekretem tego ciasta jest masa, którą jest bardzo prosta do przygotowania.
Masa, która łączy truskawki z ciastem kruchym
Do ciasta kruchego i truskawek dodaję ugotowany wcześniej budyń. Aby był on gęsty i zwarty po upieczeniu, przygotowuję go w mniejszej ilości mleka, niż jest zalecana na opakowaniu. Ten patent zawsze się sprawdza i, dzięki niemu budyń nie wypływa z ciasta podczas krojenia.
Zobacz także:
Oczywiście trzeba najpierw poczekać, aż ciasto niemal całkowicie wystygnie, wtedy również masa budyniowa będzie miała idealną konsystencję. Wykorzystałam budyń śmietankowy bez cukru, ale sprawdzi się również waniliowy.
Przepis na ciasto kruche z truskawkami i budyniem
Składniki na ciasto kruche:
- 200 g masła
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na budyń:
- 3 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Najpierw zrób ciasto kruche. Do miski przesiej mąkę, dodaj pozostałe suche składniki: cukier, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszaj. W mące zrób wgłębienie, dodaj całe jajko oraz bardzo zimne masło pokrojone na drobne kosteczki. Ze składników wyrób szybko jednolite i gładkie ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną część zawiń w folię i włóż do lodówki. Drugą część wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Podziurkuj je widelcem.
- Następnie ugotuj budyń. Do garnka wlej mleko (zostawiając pół szklanki na rozmieszanie proszku budyniowego). Do mleka dodaj cukier i cukier waniliowy. W miseczce rozmieszaj budynie z odlanym mlekiem. Gdy mleko w rondelku zagotuje się, wlej do niego rozmieszane budynie. Całość mieszaj, aż powstanie gęsty i aksamitny budyń.
- Na koniec przygotuj truskawki. Umyj je, osusz i oderwij z nich szypułki. Jeśli masz duże owoce, to pokrój je na mniejsze kawałki. Wymieszaj je w misce z mąką ziemniaczaną.
- Na ciasto kruche w blaszce wyłóż truskawki, na nie wlej gorący budyń. Na budyń zetrzyj na tarce drugą część ciasta kruchego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Przed podaniem ostudź je. Dzięki temu budyń będzie zwarty i nie wypłynie w czasie krojenia. Gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem.
Smacznego!