Masz w lodówce mięso mielone, ale znudziły ci się już tradycyjne kotlety? Zamiast stać nad patelnią, postaw na coś ciekawszego i przygotuj chrowacki przysmak z grilla. Takie danie nie tylko smakuje i pachnie 100x lepiej, ale też znacznie ciekawiej prezentuje się na talerzach. Na ten obiad z pewnością skuszą nawet największe niejadki, więc lepiej od razu przyszykuj podwójną porcję.
Chorwacka alternatywa dla kotletów mielonych
Aby zamienić zwykłe mięso mielone w coś absolutnie wyjątkowego, najlepiej postawić na cevapcici, czyli czyli popularne w Chorwacji grillowane kiełbasko-kotleciki na patyku. Pochodzenie dania jest jednak tureckie, a sama nazwa powstała w wyniku połączenia słowa kebap ze słowem „cici”, które w języku tureckim oznacza po prostu „mały”.
Zobacz także:
Można więc w uproszczeniu powiedzieć, że są to mini-kebaby z mięsa wołowego lub jagnięciny. Najczęściej podaje się je w gorących chlebkach i z dodatkiem surowej, posiekanej cebuli. Oprócz tego na talerzu obok nich lądują też takie dodatki jak kefir, różne sosy czy tradycyjny bałkański ser kajmak.
Jak zrobić cevapcici?
Samo przygotowanie takich kotletów na patyku nie jest trudne, ale zajmuje trochę czasu. Wszystko dlatego, że mięso należy wymieszać z przyprawami, a potem odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
A jak doprawić mięso mielone na cevapcici? Oprócz podstawowej soli z pieprzem obowiązkowo musi się tam znaleźć mielona papryka, najlepiej zarówno słodka, jak i ostra. Do tego koniecznie parę porządnych ząbków czosnku i drobno posiekana cebulka, a także rozmaite zioła. Najczęściej jest to estragon i tymianek, choć w wielu przepisach pojawia się również świeża natka pietruszki czy inne aromatyczne listki.
Ponadto niektóre receptury zawierają także dodatek kminu rzymskiego, kurkumy czy nawet gorczycy. Najlepiej więc bazować na tradycyjnym przepisie, ale dostosować go do własnych upodobań i stworzyć własną idealną mieszankę przypraw. Zobacz poniżej podstawowy przepis na cevapcici i podkręć go tak, jak lubisz najbardziej.
Cevapcici - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego wołowego
- 400 g mięsa mielonego jagnięcego (można użyć wieprzowiny)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- po szczypcie estragonu i tymianku
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
- W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mięs z czosnkiem i cebulą, olejem oraz wszystkimi przyprawami.
- Dokładnie wyrobione mięso przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a nawet na całą noc.
- Po upływie tego czasu weź patyczki do szaszłyków i formuj na nich kiełbaski. Jeśli nie masz patyczków, po prostu ulep mięsną masę w podłużne mini kebaby.
- Tak przygotowane mini kebaby grilluj na rozgrzanym ruszcie, aż będą rumiane i dobrze wysmażone z każdej strony.
Smacznego!