Czy takie danie jadł któryś z polskich prezydentów? Tego nie wiem i pewnie nigdy się nie dowiem, jednak smak tej potrawy na pewno zasługuje na stałe miejsce w prezydenckim menu. Mięciutkie, soczyste mięso, które niemal rozpływa się w ustach, do tego delikatne ziemniaki doprawione aromatycznymi ziołami tworzą danie godne przygotowania nie tylko na niedzielny obiad. Na szczęście jest proste i nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, więc każdy sobie z nim poradzi, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Jak zrobić soczysty i aromatyczny schab po prezydencku?

Do przygotowania schabu po prezydencku potrzeba zaledwie kilku kluczowych produktów. Ziemniaki i dobrej jakości mięso wieprzowe stanowią bazę tego dania. Reszta to dodatki, które nadają mu smak i aromat. Zacznij od ziemniaków, które po obraniu bardzo cienko pokrój. Zapieka się je surowe, a grube plastry będą potrzebowały znacznie więcej czasu w piekarniku, aby zmiękły. Jeśli chcesz skrócić czas pieczenia, to delikatnie podgotuj ziemniaki przed dodaniem ich do zapiekanki. Ziemniaki dopraw według uznania. Podpowiem, że najbardziej pasują do nich zioła: tymianek, oregano czy majeranek. Do ziemniaków dodaj mięso, które koniecznie przypraw słodką papryką, solą i pieprzem (nie zapomnij doprawić ich z obu stron). Całość zalej aromatycznym białym sosem i posyp tartym serem żółtym. Sprawdzi się gouda lub edamski.

Zobacz także:

Przepis na schab po prezydencku

Z podanego przepisu wyjdą 4 porcje.

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego
  • 400 g ziemniaków
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 ml majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj warzywa. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój na cienkie talarki. Cebulę również obierz i pokrój w piórka.
  2. Następnie schab pokrój na centymetrowe kotlety. Delikatnie je rozbij i przypraw solą, pieprzem i słodką papryką z dwóch stron. 
  3. Blachę lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Na niego wyłóż warstwę ziemniaków. Posyp ją tymiankiem i oregano. Na ziemniaki wyłóż mięso, a na nim ułóż cebulę. 
  4. Na cebuli rozłóż sos przygotowany ze śmietany, wymieszanej z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopilnuj, aby sos dokładnie pokrył mięso, inaczej może ona za bardzo wyschnąć podczas pieczenia.
  5. Całość posyp tartym serem żółtym.
  6. Danie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-50 minut, aż ziemniaki i mięso będą miękkie, a sos i ser się zrumienią.