Czy takie danie jadł któryś z polskich prezydentów? Tego nie wiem i pewnie nigdy się nie dowiem, jednak smak tej potrawy na pewno zasługuje na stałe miejsce w prezydenckim menu. Mięciutkie, soczyste mięso, które niemal rozpływa się w ustach, do tego delikatne ziemniaki doprawione aromatycznymi ziołami tworzą danie godne przygotowania nie tylko na niedzielny obiad. Na szczęście jest proste i nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, więc każdy sobie z nim poradzi, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Jak zrobić soczysty i aromatyczny schab po prezydencku?
Do przygotowania schabu po prezydencku potrzeba zaledwie kilku kluczowych produktów. Ziemniaki i dobrej jakości mięso wieprzowe stanowią bazę tego dania. Reszta to dodatki, które nadają mu smak i aromat. Zacznij od ziemniaków, które po obraniu bardzo cienko pokrój. Zapieka się je surowe, a grube plastry będą potrzebowały znacznie więcej czasu w piekarniku, aby zmiękły. Jeśli chcesz skrócić czas pieczenia, to delikatnie podgotuj ziemniaki przed dodaniem ich do zapiekanki. Ziemniaki dopraw według uznania. Podpowiem, że najbardziej pasują do nich zioła: tymianek, oregano czy majeranek. Do ziemniaków dodaj mięso, które koniecznie przypraw słodką papryką, solą i pieprzem (nie zapomnij doprawić ich z obu stron). Całość zalej aromatycznym białym sosem i posyp tartym serem żółtym. Sprawdzi się gouda lub edamski.
Zobacz także:
Przepis na schab po prezydencku
Z podanego przepisu wyjdą 4 porcje.
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego
- 400 g ziemniaków
- 200 ml śmietany 18%
- 100 ml majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 200 g żółtego sera
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj warzywa. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój na cienkie talarki. Cebulę również obierz i pokrój w piórka.
- Następnie schab pokrój na centymetrowe kotlety. Delikatnie je rozbij i przypraw solą, pieprzem i słodką papryką z dwóch stron.
- Blachę lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Na niego wyłóż warstwę ziemniaków. Posyp ją tymiankiem i oregano. Na ziemniaki wyłóż mięso, a na nim ułóż cebulę.
- Na cebuli rozłóż sos przygotowany ze śmietany, wymieszanej z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopilnuj, aby sos dokładnie pokrył mięso, inaczej może ona za bardzo wyschnąć podczas pieczenia.
- Całość posyp tartym serem żółtym.
- Danie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-50 minut, aż ziemniaki i mięso będą miękkie, a sos i ser się zrumienią.