Złocista i mięciutka kukurydza o maślanym smaku wielu osobom kojarzy się z wakacjami. Wszystko dlatego, że ten specjał często można kupić na plaży i to właśnie tam smakuje najlepiej. Gotowana w domu często nie ma już tak głębokiego smaku i pięknego koloru, a wszystko to przez niedopilnowanie 2 ważnych rzeczy. Zobacz, o czym mowa, a gotowana kukurydza w końcu wyjdzie ci perfekcyjnie.
Jak wybrać dobrą kukurydzę?
Zanim jednak o gotowaniu, najpierw przyjrzyjmy się jednak samemu kupowaniu kukurydzy. Na co zwrócić uwagę, wybierając kolby, aby w domu się nie rozczarować? W foliowym opakowaniu często trudno ocenić pełny wygląd warzywa, ale zawsze najlepiej patrzeć na liście. Powinny być one zielone, bo lekko żółtawa barwa sugeruje już, że kolba w środku może być stara i niesmaczna.
Zobacz także:
Jak gotować kukurydzę? Pamiętaj o 2 rzeczach
A gdy już wybierzesz ładne, dorodne kolby, oczyść je dokładnie z liści i włókien, a potem obetnij twardy trzon. Dopiero tak przygotowaną kukurydzę możesz wrzucać do wrzątku w garnku, ale tutaj właśnie zaczynają się komplikacje, bo większość osób soli wodę, a to błąd. Lepiej gotować kukurydzę bez soli, bo wtedy nie jest twarda. Sól natomiast warto sypnąć dopiero na ugotowaną i posmarowaną masełkiem kolbę.
Kolejna ważna sprawa, o której wiele osób zapomina to cukier. Może brzmieć to dziwnie, ale okazuje się, że warto dodać do wody nieco cukru, aby podkreślić naturalną słodycz kukurydzy. Nie należy jednak przesadzać z tym słodkim składnikiem i na 2 spore kolby wystarczy wsypać dosłownie płaską łyżkę słodzidła.
Ile gotować kukurydzę?
Na koniec zostaje jeszcze tylko kwestia czasu. Jak długo gotować kukurydzę, aby była idealnie miękka? Najlepiej trzymać się zasady 10-15 minut, chociaż oczywiście wszystko zależy od wielkości kolb. Najlepiej gotować całość pod przykryciem, a po upływie tego czasu wyłączyć palnik i zostawić kolby jeszcze na chwilkę w gorącej wodzie. Dopiero po paru minutach odcedza się wodę i wyjmuje żółciutkie kolby na talerze. Potem wystarczy już tylko trochę masełka, szczypta soli i najpyszniejsza przekąska na lato jest gotowa do pałaszowania.