Kopytka to tradycyjne danie w polskiej kuchni. Robi się je z ziemniaków połączonych z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkiem oraz przyprawami. W ten sposób powstają mięciutkie i delikatne kluseczki, które pasują do mięs, sosów i surówek. Jednak jeśli chcesz trochę odświeżyć ten przepis i nadać mu charakteru, to do ciasta dodaj ten 1 dodatek. Zobaczysz, ten smak na pewno cię zaskoczy.
Ziemniaczane kopytka z aromatycznym dodatkiem
Ten składnik zazwyczaj wciskam do mięsa, bo idealnie się z nim komponuje. Jednak tym razem dodałam go do ciasta na kopytka. O czym mowa? O naszym znanym i lubianym czosnku. Przeciskam go przez praskę (nie polecam go kroić, bo kawałeczki będą wyczuwalne w ugotowanych kopytkach) i dodaję do klasycznego ziemniaczanego ciasta. Nie wpływa on na jego konsystencję, natomiast całkowicie zmienia smak i zapach ugotowanych kluseczek. Jeśli boisz się, że 2 ząbki czosnku sprawią, że kopytka będą zbyt intensywne, to na początek dodaj jeden. Jeśli spodoba ci się ten smak (a na pewno tak będzie), to kolejnym razem dodaj 2 tak jak ja.
Zobacz także:
Jak zrobić mięciutkie i delikatne kopytka?
Czosnek nadaje kopytkom smak i aromat. Natomiast miękkość i puszystość zapewnia odpowiednia ilość mąki w stosunku do ziemniaków. Nie dodawaj jej więcej niż w przepisie, bo zamiast lekkich jak chmurka kopytek wyjdą ci twarde i gumowate kluchy, których nie będziesz chciał jeść. Jeśli ciasto wydaje ci się za rzadkie, mocno się klei, to dosypuj do niego mąkę po 1 łyżce. Dzięki temu ciasto nie będzie twardawe.
Do kopytek idealnie nadają się ziemniaki z poprzedniego dnia (z powodzeniem możesz wykorzystać te, które zostały ci po obiedzie - nie przeszkadza, że są z dodatkiem masła czy śmietany). Takie ziemniaki trzeba jednak ponownie przecisnąć przez praskę, aby nie było w nich grudek. Wtedy uzyskasz mięciutkie czosnkowe kopytka.
Przepis na kopytka z czosnkiem
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gotowe odcedź, przeciśnij przez praskę i zostaw do ostudzenia. Możesz też wykorzystać ziemniaki, które zostały ci z wcześniejszego dnia z obiadu.
- Do ostudzonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, całe jajko, szczyptę soli oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Ze składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel je na 4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko spłaszcz i nożem krój kopytka.
- Ugotuj je w lekko osolonej wodzie. Wyjmij od razu, gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Podawaj z podsmażoną cebulką i boczkiem.