Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z moją babcią Zosią, która piekła je prawie co niedzielę. Owoce zmieniała w zależności od sezonu. Moim ulubionym wariantem były drożdżówki letnie, czyli właśnie te z truskawkami.
Ponieważ na emeryturze babcia miała dużo wolnego czasu i bardzo lubiła piec, czekanie aż ciasto drożdżowe dwa razy wyrośnie nie było jej straszne. Z kolei w wyrabianiu masy pomagał jej dziadek (lub wnuki, ale przyznam, że wśród nas nie zawsze znajdowali się chętni).
Zobacz także:
Jak szybko zrobić ciasto drożdżowe?
Ponieważ ja czasem muszę gospodarować rozsądnie, częściej robię mniej klasyczne, za to leniwe ciasto drożdżowe. Jego przygotowanie jest banalnie proste: wystarczy zadbać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a następnie ułożyć je w ceramicznej misce w odpowiedniej kolejności. Nie ma w tym żadnej magii. Właściwa kolejność dodatków i ciepło sprawiają, że masa sama zaczyna się spulchniać i nie potrzebuje do tego mozolnego wyrabiania.
Taka drożdżówka wyrasta nieco niższa niż tradycyjna babcina, ale w smaku i pulchności w niczym nie ustępuje swojej „przodkini”. Wypróbuj tego sposobu - jestem pewna, że zapiszesz go sobie w zeszycie z przepisami. Pamiętaj jednak, że ważne jest użycie ceramicznej misy (bo metalowa i szklana szybciej tracą ciepło).
Przepis na leniwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Składniki (na dużą tortownicę 30 cm lub dużą blaszkę prostokątną):
- 10 dag świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka zerówki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 60 dag mąki pszennej tortowej
- 1 szczypta soli
- 250-300 g świeżych truskawek
Dodatkowo: masło i bułka tarta do zabezpieczenia formy.
Sposób przygotowania:
- Dużą ceramiczną miskę wstaw na chwilę do piekarnika nagrzanego do ok. 70 st. C. Powinna być przyjemnie ciepła w dotyku - nie gorąca.
- Następnie do miski wsyp pokruszone świeże drożdże.
- Na drożdże wysyp cukier
- Cukier zalej mlekiem.
- Rozbij jajka i w całości wlej je do miski
- Dodaj olej i szczyptę soli.
- Na koniec dodaj przesianą mąkę i całość przykryj czystą, kuchenną ściereczką.
- Leniwe ciasto drożdżowe zostaw na całą noc w temperaturze pokojowej w pomieszczeniu bez przeciągów.
- Rano zdejmij ściereczkę, włącz mikser i rozmieszaj masę na niskich lub średnich obrotach przez 3 minuty.
- Dużą tortownicę lub blaszkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Wymieszane mikserem ciasto przełóż do formy.
- To jest moment, w którym trzeba dać drożdżówce trochę podrosnąć. W tym czasie przygotuj owoce - umyj je pod bieżącą wodą, dokładnie osusz, pozbaw szypułek i przekrój na połówki.
- Powciskaj kawałki truskawek w ciasto drożdżowe.
- Wstaw leniwą drożdżówkę do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut - do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto możesz po prostu posypać cukrem pudrem. A jeśli to dla ciebie za mało, urozmaić je według moich podpowiedzi lub własnego uznania.
Jak urozmaicić drożdżówkę z truskawkami?
Tak przygotowane ciasto drożdżowe jest pyszne samo w sobie, ale może być jeszcze lepsze, jeśli na wierzch dodasz kruszonkę. Pamiętaj tylko, żeby przygotować ją i dodać zanim wstawisz ciasto do piekarnika. Wystarczy, że utrzesz w palcach mąkę z masłem i cukrem w proporcji 2:1:1.
Jeżeli jesteś miłośnikiem słodkiego i chrupiącego po zastygnięciu lukru, przygotuj sporą porcję z cukru pudru i soku z cytryny lub pomarańczy, a następnie polej nim wierzch deseru.