Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z moją babcią Zosią, która piekła je prawie co niedzielę. Owoce zmieniała w zależności od sezonu. Moim ulubionym wariantem były drożdżówki letnie, czyli właśnie te z truskawkami.

Ponieważ na emeryturze babcia miała dużo wolnego czasu i bardzo lubiła piec, czekanie aż ciasto drożdżowe dwa razy wyrośnie nie było jej straszne. Z kolei w wyrabianiu masy pomagał jej dziadek (lub wnuki, ale przyznam, że wśród nas nie zawsze znajdowali się chętni).

Zobacz także:

Jak szybko zrobić ciasto drożdżowe?

Ponieważ ja czasem muszę gospodarować rozsądnie, częściej robię mniej klasyczne, za to leniwe ciasto drożdżowe. Jego przygotowanie jest banalnie proste: wystarczy zadbać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a następnie ułożyć je w ceramicznej misce w odpowiedniej kolejności. Nie ma w tym żadnej magii. Właściwa kolejność dodatków i ciepło sprawiają, że masa sama zaczyna się spulchniać i nie potrzebuje do tego mozolnego wyrabiania.

Taka drożdżówka wyrasta nieco niższa niż tradycyjna babcina, ale w smaku i pulchności w niczym nie ustępuje swojej „przodkini”. Wypróbuj tego sposobu - jestem pewna, że zapiszesz go sobie w zeszycie z przepisami. Pamiętaj jednak, że ważne jest użycie ceramicznej misy (bo metalowa i szklana szybciej tracą ciepło). 

Przepis na leniwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki (na dużą tortownicę 30 cm lub dużą blaszkę prostokątną):

  • 10 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka zerówki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 60 dag mąki pszennej tortowej 
  • 1 szczypta soli
  • 250-300 g świeżych truskawek

Dodatkowo: masło i bułka tarta do zabezpieczenia formy. 

Sposób przygotowania:

  1. Dużą ceramiczną miskę wstaw na chwilę do piekarnika nagrzanego do ok. 70 st. C. Powinna być przyjemnie ciepła w dotyku - nie gorąca. 
  2. Następnie do miski wsyp pokruszone świeże drożdże. 
  3. Na drożdże wysyp cukier
  4. Cukier zalej mlekiem. 
  5. Rozbij jajka i w całości wlej je do miski
  6. Dodaj olej i szczyptę soli. 
  7. Na koniec dodaj przesianą mąkę i całość przykryj czystą, kuchenną ściereczką. 
  8. Leniwe ciasto drożdżowe zostaw na całą noc w temperaturze pokojowej w pomieszczeniu bez przeciągów. 
  9. Rano zdejmij ściereczkę, włącz mikser i rozmieszaj masę na niskich lub średnich obrotach przez 3 minuty. 
  10. Dużą tortownicę lub blaszkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. 
  11. Wymieszane mikserem ciasto przełóż do formy.
  12. To jest moment, w którym trzeba dać drożdżówce trochę podrosnąć. W tym czasie przygotuj owoce - umyj je pod bieżącą wodą, dokładnie osusz, pozbaw szypułek i przekrój na połówki.
  13. Powciskaj kawałki truskawek w ciasto drożdżowe. 
  14. Wstaw leniwą drożdżówkę do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut - do suchego patyczka. 

Ostudzone ciasto możesz po prostu posypać cukrem pudrem. A jeśli to dla ciebie za mało, urozmaić je według moich podpowiedzi lub własnego uznania. 

Jak urozmaicić drożdżówkę z truskawkami?

Tak przygotowane ciasto drożdżowe jest pyszne samo w sobie, ale może być jeszcze lepsze, jeśli na wierzch dodasz kruszonkę. Pamiętaj tylko, żeby przygotować ją i dodać zanim wstawisz ciasto do piekarnika. Wystarczy, że utrzesz w palcach mąkę z masłem i cukrem w proporcji 2:1:1.

Jeżeli jesteś miłośnikiem słodkiego i chrupiącego po zastygnięciu lukru, przygotuj sporą porcję z cukru pudru i soku z cytryny lub pomarańczy, a następnie polej nim wierzch deseru.