Taka marynowana botwinka to prosty sposób na zamknięcie wiosny w słoikach. Ten przepis umożliwi zrobienie fantastycznej zupy buraczkowej nawet w środku zimy, a w dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu. Lista potrzebnych produktów jest bowiem bardzo krótka i prosta do zapamiętania, dzięki prostej zasadzie 3:3, czyli 3 składniki główne i 3 potrzebne na zalewę. Zobacz poniżej wszystkie wskazówki i przygotuj właśnie teraz zapasy tego przysmaku na cały rok.
Jak zrobić botwinkę na zimę?
Na początek należy oczywiście zabrać się za bazę, czyli dokładnie umyć i posiekać botwinkę, koperek i czosnek. Koperek trzeba posiekać drobniutko, ale już czosnek tylko pokroić w plasterki, a botwinkę po prostu pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie te trzy produkty najlepiej wrzucać do słoika warstwowo, czyli przekładać na zmianę po trochę botwinki, nieco ziół i odrobinę wyrazistych ząbków.
Zobacz także:
Potem przychodzi kolej na płyn do wypełnienia słoików, a tutaj wystarczy woda, ocet jabłkowy i sól. Trzeba jednak trzymać się odpowiednich proporcji, aby zalewa miała idealnie zbalansowany smak, dlatego na każdy litr wody zawsze dodawaj po 3 łyżki octu i 1 łyżkę soli. A gdy wszystko to jest gotowe, pozostaje już tylko wypełnienie słoików i mocne zakręcenie pokrywek.
Na koniec takie słoiki koniecznie trzeba jeszcze zapasteryzować, aby przetrwały do zimy. W tym celu wystarczy włożyć je do garnka wyłożonego czystą ściereczką, zalać wodą do 3/4 wysokości, a następnie gotować. Gotowanie powinno trwać dokładnie 15 minut od momentu wrzenia i dopiero tak przygotowane słoiki odstawie się do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy można je przenieść do docelowego miejsca, najlepiej chłodnego i ciemnego.
Prosty przepis na botwinkę do słoików
Składniki:
- 5 pęczków botwinki
- 5 ząbków czosnku
- 2 pęczki koperku
- przegotowana woda, ocet i sól
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania solanki, czyli zagotuj wodę i dokładnie rozpuść w niej sól. Następnie dolej ocet jabłkowy i odstaw całość do wystudzenia.
- W tym czasie umyj botwinkę i koperek, a czosnek obierz. Koperek drobno posiekaj, czosnek pokrój w plasterki, a botwinkę poszatkuj. Rozdrobnij nie tylko same liście, ale i młodziutkie buraczki.
- Słoiki dokładnie umyj, a potem wysusz. Ciasno układaj w nich warstwami na zmianę botwinkę, koperek i czosnek.
- Tak przygotowane słoiki wypełnij zimną solanką i dokładnie zakręć wieczka.
- Szczelnie zamknięte słoiki pasteryzuj w garnku przez 15 minut od momentu wrzenia. Potem odstaw je do całkowitego wystudzenia i przenieś do piwnicy lub spiżarni.