Spotkasz go w lasach iglastych, na zboczach, torfowiskach, a także w przydomowych ogródkach. Spośród 60 gatunków tylko jeden jest najbardziej powszechny, a mianowicie jałowiec pospolity. Jego owoce, tzw. szyszkojagody są jadalne (w przeciwieństwie do innych gatunków, np. owoce jałowca sabińskiego i wirginijskiego są trujące). Jak wygląda? Niedojrzałe owoce są zielone, natomiast te dojrzałe są ciemnogranatowe, niemal czarne.
Do jakich potraw dodać jagody jałowca?
Jagody jałowca pospolitego są często dodawany do różnych potraw. Smakują delikatnie cytrusami, owocami, z wyraźnym sosnowym i korzennym posmakiem. Są lekko pikantne, ale nie są słodkie. W kuchni zazwyczaj są używane w postaci suszonej, choć również świeże mogą być dodawane do potraw (są mniej aromatyczne i bardzo gorzkie). Suszone jagody jałowca najbardziej pasują do dań mięsnych, ale także do tych z kapustą, fasolą, burakami czy ogórkami. Świetnie nadają się do różnego rodzaju marynat. Dobrze łączą się z innymi przyprawami: z czosnkiem, rozmarynem, kminkiem i pieprzem czarnym. Są też podstawowym składnikiem ginu.
Zobacz także:
Jałowiec suszony bez problemu kupisz w każdym większym sklepie spożywczym. Kosztuje podobnie do innych przypraw, ok. 2 zł za torebkę 15 g.
Do jakiego mięsa suszony jałowiec?
Jałowiec pasuje szczególnie do tłustych i cięższych mięs. Sprawdzi się dodany do dziczyzny, wołowiny, baraniny, wieprzowiny, jagnięciny i do kaczki. Jednak możesz go wykorzystać również do pasztetów, sosów mięsnych, bigosów, a nawet do rosołu. Jak dodać jałowiec do potrawy? Jeśli chcesz uzyskać delikatny posmak jałowca, to dodaj go w całości do gotującego się lub pieczonego mięsa. Możesz też rozgnieść go w moździerzu i w takiej postaci dodać do garnka.
Jałowiec świetnie pasuje też do samodzielnie przygotowywanej kiełbasy. Pewnie słyszałeś o popularnej kiełbasie jałowcowej. Dodaje się do niej ok. 1 grama owoców jałowca na 1 kilogram mięsa. Już taka ilość wystarczy, by nadać jej bardziej wyrazisty smak i aromat.
Przepis na pieczoną karkówkę z jałowcem i rozmarynem
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 łyżka całych ziaren czarnego pieprzu
- 8 ziaren jałowca
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżki soli
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz i przełóż do naczynia żaroodpornego i natrzyj je przyprawami: oliwą, solą, jałowcem i pieprzem. Zostaw je do zamarynowania na 3 godziny.
- Następnie przykryj je i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Po tym czasie powinno być miękkie i rumiane.