Choć wydaje się, że idealną proporcją na ciasto kruche jest 3:2:1 (3 części mąki na 2 części tłuszczu i 1 część cukru), to tak naprawdę można z nią spokojnie eksperymentować, aby znaleźć najbardziej pasujący dla siebie smak. I tak jest właśnie z przepisem na ciasto z truskawkami od Ewy Wachowicz. Mimo że odeszła ona od tej zasady, to i tak uzyskała idealnie kruche i pyszne ciasto.
Półkruche ciasto z truskawkami z tym 1 składnikiem
Ewa Wachowicz robi ciasto truskawkowe na cieście półkruchym. Czy różni się ono od tradycyjnego kruchego? Dodatek śmietany sprawia, że zmienia nazwę, choć tak naprawdę nie jest ona wyczuwalna w smaku. Sprawia, że ciasto łatwiej się łączy w kulę, a jednocześnie mniej się kruszy podczas wyrabiania. Do ciasta ze śmietaną należy też koniecznie dodać środek spulchniający, np. proszek do pieczenia. To, co wyróżnia ciasto od Ewy Wachowicz, to nie tylko śmietana, ale też dodatek aż 3 żółtek. To one sprawiają, że ciasto po upieczeniu jest kruchutkie, delikatne, rozpływające się w ustach. Białka nie są potrzebne do tego przepisu (zbyt duża ich ilość w cieście kruchym sprawi, że będzie ono twardawe), więc wykorzystaj je do zrobienia bezy.
Zobacz także:
Przepis na półkruche ciasto z truskawkami
Składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g krupczatki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 200 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka kakao
- 300 g truskawek
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj ciasto półkruche. Do miski przesiej mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Dodaj krupczatkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Wymieszaj całość. Następnie dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło i połącz je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka. Wtedy dodaj do ciasta całe jajko, żółtka i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Podziel je na 2 części. Do mniejszej dodaj kakao i zagnieć je ponownie, aż stanie się brązowe. Następnie oba ciasta przełóż do woreczków i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Po tym czasie wyłóż większą część ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułą tartą.
- Na jasne ciasto wyłóż truskawki. Wcześniej umyj je i usuń z nich szypułki. Na truskawki zetrzyj ciemne ciasto na najgrubszych oczkach tarki.
- Piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Jeśli ciasto zacznie mocno rumienić się z wierzchu, to przykryj je w trakcie pieczenia folią aluminiową.
- Upieczone ciasto ostudź i oprósz cukrem pudrem.