Nie ma nic gorszego niż blada, szarawa botwinka, która wygląda, jakby gotowała się dwa dni. Takie danie odrzuca od spróbowania, gdy tylko je zobaczysz. Dlatego sprawdź proste triki, które sprawią, że botwinka nabierze jeszcze żywszego koloru, a przy okazji zyska również na smaku. Pomysły są proste, szybkie i nie potrzeba do nich wyszukanych składników.

Dlaczego botwinka jest blada po ugotowaniu?

Gdy kupujesz w sklepie czy na bazarku botwinkę, zazwyczaj jest ona w intensywnym różowo-czerwonym kolorze. Jednak po ugotowaniu często zmienia się nie do poznania. Staje się blada, szarawa i wygląda niesmacznie. Zazwyczaj popełniasz 1 błąd, który odpowiada za kolor botwinki - gotujesz ją za długo, przez co nie tylko jest bardzo miękka (niemal rozgotowana), ale również traci swoją barwę. Ile należy gotować młodą botwinkę i co do niej dodać, aby zyskała piękny, intensywny kolor?

Zobacz także:

Co dodać do botwinki, aby miała żywy kolor?

Botwinka zyska bardziej intensywny kolor, jeśli do gotującej się wody wlejesz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Sprawi on, że pozostanie ona czerwono-różowa, a także będzie miała bardziej wyrazisty smak. Zamiast soku z cytryny możesz użyć także innych kwaśnych płynów. Sprawdzi się również ocet jabłkowy albo sok z kiszonych buraków. Kiedy go dodać? Jeśli gotujesz samą botwinkę, którą chcesz później wykorzystać do sałatki czy surówki, to sok z cytryny dodaj do wody już na początku gotowania. Jeśli gotujesz zupę botwinkową, dodaj sok z cytryny, gdy warzywa są już miękkie (inaczej mogą się nie dogotować). Jednocześnie pamiętaj, że botwinkę gotuje się naprawdę krótko. Wystarczy kilka minut, ok. 5, aby stała się miękka, a jednocześnie nie straciła koloru.

Przepis na idealną botwinkę

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki 
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku roztop masło klarowane i smaż na nim ziemniaki z marchewką przez ok. 10 minut. Zalej je gorącym bulionem i gotuj całość przez 15 minut.
  2. Botwinkę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Młode buraczki obierz i pokrój na ćwiartki. Dodaj je do garnka z warzywami i gotuj przez 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. Zupę dopraw sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem do smaku. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami oraz posiekanym drobno koperkiem. Jeśli chcesz, możesz zupę botwinkową zabielić śmietaną.