Sezon na bób trwa bardzo krótko, dlatego warto wykorzystać go maksymalnie. Młody bób z masłem i odrobiną soli to jedno z najlepszych dań, jakie można zjeść w czerwcu. Jeśli jednak odrzuca cię zapach gotowanego bobu, to mam dla ciebie prosty patent. Wystarczy do garnka dodać 2 gałązki, które zniwelują nieprzyjemny zapach. Od tej pory gotowanie tego warzywa będzie czystą przyjemnością.

Co dodać do gotującego się bobu, aby nie śmierdział?

Powiedzmy sobie szczerze, nie każdemu przeszkadza zapach gotującego się bobu. Jeśli jednak jesteś w tej grupie, która nie może go znieść, to na szczęście jest na to kilka prostych sposobów. Do garnka z gotującym się bobem dodaj 2-3 gałązki świeżego koperku. Najlepszy będzie prosto z ogródka, który jest najbardziej aromatyczny. Zwiędły, pożółkły koperek, który od tygodnia leży w lodówce, raczej się nie sprawdzi. Dodaj go na początku gotowania bobu, możesz go też włożyć do garnka, zanim dorzucisz do niego warzywa. Koperek nie zmieni smaku bobu, ale sprawi, że w domu będzie się unosił jego delikatny zapach.

Zobacz także:

Jak ugotować bób, by nie śmierdział?

Potrzebujesz:

  • 1 kg bobu
  • 3 litry wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soli
  • 2 gałązki koperku

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka nalej wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj do niej sól i sok z cytryny (pomoże zachować kolor bobu). Następnie włóż 2 gałązki koperku i bób. 
  2. Gotuj go pod przykryciem przez ok. 20 minut. Przed wyłączeniem sprawdź, czy taka konsystencja ci odpowiada.
  3. Miękki bób odcedź, obierz i podawaj.

Inne sposoby na śmierdzący bób

Koperek to nie jedyny sposób, który sprawdzi się podczas gotowania bobu.

  • Do garnka z gotującą się wodą warto również dorzucić 2-3 listki laurowe. Zawarte w nich olejki eteryczne sprawią, że zapach bobu będzie praktycznie niewyczuwalny. Aby mieć pewność, że w domu nie będzie unosił przykry aromat, możesz połączyć obie te przyprawy i dodać je razem do garnka z wodą.
  • Zamiast koperku do gotującego się bobu możesz też dodać cząber. Sprawdzą się zarówno świeże listki, jak i suszone zioło. Dorzuć je do wrzącej wody, zanim dodasz do niej bób. 
  • Inną sprawdzoną metodą jest wcześniejsze moczenie bobu w wodzie z dodatkiem świeżej cebuli. Tę pokrój w piórka i dodaj do wody z bobem. Dzięki temu warzywo nie tylko szybciej się ugotuje, ale także nie będzie wydzielało nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania. Bób warto moczyć przez 8-10 godzin (zostawić go na noc). Po tym czasie zmień wodę na czystą i ugotuj jak w przepisie powyżej.