Brokuły można jeść na surowo (najlepiej i najwygodniej po starciu - jak kalafior), ale zdecydowanie więcej osób decyduje się je ugotować, zanim trafią do sałatki czy na talerz jako dodatek do obiadu. Odpowiednio potraktowane, odwdzięczą się żywym kolorem, odpowiednim smakiem i konsystencją. Sprawdź, jak ugotować brokuły, by niejadki zmieniły o nich zdanie.
Jak wybrać dobrej jakości brokuły?
W warzywniakach trafić można czasami na przecenione, żółtawe brokuły. Czy warto zaoszczędzić te parę złotych i czy takie brokuły nadają się do czegokolwiek poza koszem na śmieci? Żółte brokuły nie są zepsute, a jedynie bardzo dojrzałe. Nadają się one jeszcze do jedzenia, ale gotowane bez dodatków, mogą być gorzkawe. Takie żółtawe brokuły nie powinny jednak mieć plam, śladów pleśni czy uszkodzeń.
Zobacz także:
Jeśli chcesz wrócić do jedzenia brokułów po latach przerwy, zdecyduj się najlepiej na intensywnie zieloną, mocno zbitą główkę, w której różyczki trzymają się mocno. Łodyga powinna być jędrna, jasnozielona i gęsto porośnięta listkami. Ugotuj brokuły prawidłowo i ciesz się ich smakiem.
Najczęstszy błąd przy gotowaniu brokułów
Do brokułów najłatwiej się zniechęcić z 1 powodu: łatwo je przeciągnąć. Nikt nie lubi rozgotowanych brokułów i nie ma co się dziwić. Przegotowane warzywo traci smak i wartości odżywcze. W momencie, gdy łodygi są jeszcze twarde, miękkie z natury różyczki zdążyły się już rozgotować i stracić ładny kolor. Zamiast manipulować czasem i kombinować, czy gotować osobno różyczki i łodygę, zdecydujcie się na brokuły ugotowane al dente.
Takie są zdecydowanie smaczniejsze niż przegotowane. W dodatku nie stracicie nic z ich cennych właściwości. Poprawny czas gotowania brokułów cię zaskoczy. Trwa to zdecydowanie krócej niż gotowanie ziemniaków.
Jak poprawnie ugotować brokuły?
Gotowanie brokułów jest szybkie i nie nastręcza żadnych problemów. Najpierw umyj porządnie brokuły pod bieżącą wodą, a następnie podziel na różyczki podobnej wielkości. Nie wyrzucaj łodygi („nóżki”). Odetnij ją i pokrój na kawałki wielkości niewielkich różyczek (jeśli chcesz ugotować) lub schowaj do lodówki na później (a potem zetrzyj na surówkę). Możesz ją też zamrozić.
Zagotuj osolony wrzątek i wrzucaj brokuły na gotującą się wodę. Gotuj ok. 2-3 minuty. W międzyczasie sprawdzaj widelcem miękkość. W tak krótkim czasie różyczki zdążą nieco zmięknąć, a twardsze części będą al dente. Po maksymalnie 3 minutach odlejcie wodę i przełóżcie różyczki do miski z lodowatą wodą na ok. 1 minutę. Zatrzymacie w ten sposób gotowanie i zachowacie ładny kolor.
W przypadku mrożonych brokułów czas gotowania wydłuży się do ok. 5 minut (i nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Jeśli chcecie ugotować je na parze, będą potrzebować ok. 7 minut, bez rozmrażania. W każdym przypadku na koniec zahartujcie ugotowane warzywa w bardzo zimnej wodzie.