Wydawać by się mogło, że usmażenie naleśników to kaszka z mleczkiem dla każdej osoby, która miała cokolwiek do czynienia z gotowaniem. Tymczasem naleśnik naleśnikowy nierówny. Wie o tym każdy, kto próbował zawijać je świeżym, owocowym nadzieniem.
Naleśniki potrafią spłatać figla zwłaszcza, gdy nadziewa się je choćby świeżymi truskawkami. Sezon na te owoce już się zaczął i aż prosi się, by zrobić z nimi pyszne ruloniki, a nie męczyć się ciągle ze starymi, zeszłorocznymi dżemami.
Zobacz także:
Jak zrobić grubsze naleśniki do owocowego nadzienia?
By to się jednak udało tak, jak byśmy chcieli, konieczna jest maleńka modyfikacja w przepisie. Nie chodzi tutaj o dodanie żadnego tajemniczego składnika, dzięki któremu rażąco zmieni się smak czy wygląd naleśników.
Jedyną znaczącą różnicą będą tu jedynie proporcje składników, które sprawią, że naleśniki nie będą prześwitywały po posmarowaniu truskawkowym musem, a jednocześnie nie będą twarde i zbite jak podeszwa.
Przepis na grubsze naleśniki do owoców
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżki masła (lub oleju)
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną przesiej do garnka lub miski. Dodaj mleko, cukier puder, wbij jajka.
- Masło rozpuść na ogniu i wlej do ciasta. Do naleśników rzecz jasna można użyć także zwykłego oleju, ale to masło pomoże w znacznym poprawieniu ich smaku.
- Dobrze wymieszaj wszystkie składniki mikserem lub rózgą. Odstaw gotowe ciasto, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto będzie bardziej aksamitne, gładkie i stanie się znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze do rozprowadzania i rozlewania na patelni. Powinno wystarczyć ok. pół godziny leżakowania.
- Po upływie tego czasu rozgrzej dobrze patelnię i wlej na nią odrobinę oleju – to ważne zwłaszcza przy pierwszym naleśniku. Ze względu na zawartość tłuszczu w cieście naleśnikowym, przy rozgrzanej patelni nie musi być już konieczne dalsze dolewanie oleju do smażenia.
- Wylewaj chochelkę ciasta na patelnię i smaż naleśniki na złoty kolor.
- Gotowe naleśniki składaj na talerz, jeden po drugim, a następnie nadziewaj ulubionym nadzieniem owocowym, czyli na przykład właśnie z truskawkowym musem.
- Taki mus przygotujesz w bardzo prosty sposób. Usuń szypułki ze świeżych owoców, pokrój i wrzuć do rondla. Dodaj odrobinę cukru do smaku i gotuj na małym gazie bez przykrycia przez ok. 10 minut. W tym czasie mus nieco odparuje, ale nie zdąży zmienić się w gęsty dżem o smaku dalekim od świeżego. Tak oto otrzymasz wyborny farsz do grubszych naleśników, który nie będzie przeciekał przez ciasto, ani prześwitywał w żaden sposób!
Smacznego!