W wielu domach pojawiała się domowa pizza w polskiej wersji, czyli na grubym, pulchnym cieście. Oczywiście takie danie nie ma nic wspólnego z prawdziwym włoskim cieniutkim plackiem, ale blisko mu do innego specjału, jakim jest focaccia.
Choć nie każdy zna to danie to próbując go po raz pierwszy, od razu na myśl przychodzi babcina pizza na grubym spodzie rodem z PRL-u. Warto więc przyjrzeć się prawdziwemu przepisowi i zrobić taki mięciutki, wyrośnięty placek prawdziwym włoskim sposobem.
Zobacz także:
Jak zrobić włoską focaccię?
Włoska foccacia to pulchne, grube drożdżowe ciasto, które zwykle jada się jako dodatek do innych dań. Może być przygotowana w wersji podstawowej lub przeróżnymi dodatkami, takimi jak zioła, suszone pomidory czy oliwki. Takie włoskie pieczywo wyróżnia się niezwykle napowietrzoną strukturą o czym najlepiej świadczą efektowne urocze bąbelki znajdujące się na całej powierzchni ciasta.
Sam przepis jest banalnie prosty i składa się dosłownie z paru niedrogich składników. Potrzebna jest bowiem tylko mąka, drożdże, woda, sól i odrobina oliwy. Nie trzeba tu już nawet żadnych dodatków, takich jak sery i sosy, bo gotowy wypiek sam w sobie będzie smakował genialnie.
Ważny jest tu jednak czas, bo dobre ciasto drożdżowe powinno wyrastać dwukrotnie, za każdym razem po około 45 minut, choć niektóre z przepisów zakładają nawet nocne wyrastanie ciasta. Poza tym liczą się też odpowiednie proporcje, dlatego jeśli chcesz przygotować focaccię według prawdziwej włoskiej sztuki, zobacz poniższy przepis i trzymaj się podanych tam gramatur.
Prosty przepis na prawdziwą włoską focaccię
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
- szczypta soli i suszonego rozmarynu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsyp mąkę i wymieszaj ją z solą. W drugim naczyniu rozkrusz drożdże i wymieszaj je z letnią wodą. Następnie przelej drożdżowy płyn do suchych składników, dodaj 1 łyżkę oliwy i wymieszaj całość.
- Ciasto drożdżowe wyłóż na podsypany mąką blat i wyrabiaj w dłoniach przez kilka minut.
- Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na blachę i zrób w nim wgłębienia palcami, aby na powierzchni pojawiły się bąbelki.
- Skrop całość resztą oliwy z oliwek i posyp rozmarynem, a potem przykryj ściereczką i odstaw ciasto do drugiego wyrośnięcia na kolejnych 45 minut.
- Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego blachę z wyrośniętym ciastem.
- Włoska focaccia powinna piec się przez około 20 minut, aż będzie pulchna i rumiana.
Smacznego!