Fasola to raczej nie jest pierwszy składnik, który przychodzi do głowy na myśl o greckiej kuchni. A jednak potomkowie Hellenów przyrządzają ją do perfekcji i uczynili ją główną bohaterką jednego ze swoich narodowych dań. Fasolada (lub: fasoulada) jest popularna przede wszystkim na Cyprze i powstaje z fasoli cannellini lub fasoli limeńskiej (masłowej). Podstawowy przepis jest niezwykle prosty, ale daniu nie brakuje aromatu. W jakiś nie do końca wytłumaczalny sposób jest lekkie i świeże, w przeciwieństwie do ciężkawej fasolki po bretońsku.

Czym się różni fasolada od fasolki po bretońsku?

Chociaż przepisy na fasoladę mogą różnić się w zależności od regionu i widzimisię gospodyni, jest to najczęściej potrawa wegetariańska. Powstaje na lekkim, złocistym bulionie z warzyw korzeniowych, który z powodzeniem można by przyrównać do rosołu. Taczej nie uświadczysz tu tłustych kąsków w postaci boczku, kiełbasy lub kawałków wieprzowiny. Ale to na pewno nie znaczy, że fasola po grecku jest całkiem „płaska". Ogromne znaczenie ma w przepisie wyrazista oliwa dobrej jakości. To w niej najpierw pławią się warzywa razem z ziołami, żeby zyskać ochronną otoczkę. Oddadzą część smaku do wywaru, ale dalej będą soczyste i esencjonalne. 

Zobacz także:

W przeciwieństwie do fasolki po bretońsku, pomidory nie są niezbędnym składnikiem fasolady. W wielu podstawowych przepisach nie ma nawet łyżeczki koncentratu, by zupa pozostała złocista i błyszczała przede wszystkim białym warzywem strączkowym. 

Fasola po grecku – przepis

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 liść laurowy
  • 2 puszki białej fasoli
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie drobiowego)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 szczypta chili
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Pokrój w kostkę seler, cebulę i marchew. Drobno posiekaj czosnek. 
  2. Rozgrzej 2 łyżki oliwy w garnku. Wrzuć cebulę. Poczekaj, aż się zeszkli, potem dodaj czosnek, marchew i seler. Dosyp oregano i wrzuć liść laurowy. Duś przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.
  3. Wlej bulion od garnka. Dodaj kumin, paprykę i chili. Doprowadź zupę do wrzenia. Przykryj ją i duś przez około 15 minut. 
  4. Wyłów 2 łyżki wazowe zupy z fasolą. Zblenduj ją i dodaj z powrotem do garnka. W ten sposób potrawa będzie gęstsza i bardziej kremowa. 
  5. Gotuj całość jeszcze przez około 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  6. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj do fasolady 1/3 szklanki oliwy, sok i skórkę z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i podawaj od razu.  

Z czym serwować fasoladę?

Podobnie jak w przypadku fasolki po bretońsku wystarczy dobry chleb wiejski, najlepiej wyrazisty w smaku, na zakwasie. Sprawdzi się też pulchny chlebek pita. W każdym razie niezbędne jest pieczywo, które da się maczać w sosie. Talerz z fasoladą możesz wykończyć typowo greckimi składnikami. Zaskakująco dobrze zagrają tu oliwki kalamata i pokruszony ser feta. Możesz pokusić się o posypanie potrawy płatkami chili. Obok zawsze dobrze zaprezentuje się lekka sałatka z zielonych ogórków i pomidorów (a także tabbouleh, dla prawdziwej śródziemnomorskiej uczty).