Jeśli lubisz pizzerinki, tatarskie peremechy to coś pokrewnego, ale zdecydowanie lepszego. Zamiast robić nadzienie jak ze składników jak na pizzę, Tatarzy sięgają po konkrety: mięso wołowe lub baraninę, cebulę i mocno je doprawiają. Jedna taka bułeczka nasyci cię i będzie "trzymać" przez kilka godzin.

Bułki z mięsem - pomysł na sycącą przekąskę

Peremechy mają być sycące, ale nie nadmiernie tłuste. Jeśli nie chcesz, by bułeczki piły tłuszcz podczas smażenia, rozgrzej go wcześniej do 180 st. C (przyda się termometr spożywczy - jak przy smażeniu pączków). Nie spiesz się z nagrzewaniem tłuszczu i nie rób tego w zbyt wysokiej ani zbyt niskiej temperaturze. Jeśli tłuszcz rozgrzeje się zbyt szybko i zbyt mocno, bułeczki mogą się przypalić. Jeśli olej będzie zbyt chłodny, bułki będą chłonąć tłuszcz jak gąbka zamiast się smażyć. 

Zobacz także:

Alternatywą dla smażenia jest pieczenie. Bułeczki po ostatnim wyrośnięciu piecz 15 minut w temp. 180 st. C w trybie góra-dół, bez termoobiegu. "Dojść" musi tylko surowe ciasto, bo mięso było wcześniej usmażone. 

Przepis na tatarskie peremechy - bułki z mięsem mielonym

Składniki na bułki:

  • 1/4 kostki (25 g) świeżych drożdży w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki (125 ml) letniego mleka
  • 1/2 szklanki (125 ml) wody w temp. pokojowej
  • 50 g masła w temp. pokojowej
  • 500 g pszennej mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na nadzienie:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn: pokruszcie drożdże, wsyp cukier i wymieszaj. Wlej ciepłe mleko, wymieszaj do rozpuszczenia drożdży i cukru, przykryj czystą ściereczką bawełnianą i odłóż na kwadrans w ciepłe miejsce. 
  2. W międzyczasie rozpuść na patelni masło i wystudź. 
  3. Gotowy rozczyn przełóż do większej miski, przesiej do środka mąkę i sól. Wlej wodę i zacznij zagniatać ciasto - ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, wlewając jednocześnie wystudzone płynne masło. Powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję. Ciasto przełóż do nasmarowanej lekko olejem miski, przykryj czystą ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Po upływie tego czasu zagnieć ponownie i odłóż na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. 
  5. Gdy ciasto na bułki z mięsem mielonym wyrasta, zrób farsz: posiekaj cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Wyciśnij czosnek przez praskę i przesmaż przez 1-2 minuty. Przełóż cebulę z czosnkiem do miski. 
  6. Na patelnię po smażeniu cebuli wlej jeszcze nieco oleju, rozgrzej i podsmaż na nim mięso. Gdy zmieni kolor i się zrumieni, dodaj cebulę z czosnkiem, dopraw majerankiem i papryką. 
  7. Smaż jeszcze chwilę, co jakiś czas mieszając. Dopraw na koniec solą i pieprzem do smaku - spróbuj.
  8. Wyrośnięte ciasto zagnieć i podziel na 15-20 porcji podobnej wielkości. Uformuj z nich bułeczki. Każdą rozpłaszcz w dłoniach na cienki placek i na środek połóż porcję farszu.
  9. Zwijaj brzegi ciasta wokół nadzienia tak, by powstał dość wysoki rant (by farsz nie wypłynął). Pozostaw jedynie niewielką dziurkę. Odłóż na 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
  10. Rozgrzej w szerokim garnku lub na dużej patelni dużą ilość oleju - przynajmniej 1/2 litra. Bułki z mięsem podczas smażenia na głębokim tłuszczu powinny być w nim zanurzone do połowy. 
  11. Smaż peremechy partiami po 2-3 sztuki, po ok. 2-3 minuty na stronę. 
  12. Usmażone bułki z mięsem odkładaj na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!