Jeśli szukasz prostego przepisu na pyszne ciasto z truskawkami, to trafiłaś idealnie. Wychodzi mięciutkie jak gąbeczka, delikatne, ale jednocześnie wilgotne, dzięki dodatkowi oleju. Nie ma tu mowy o suchym cieście, które musisz co chwilę popijać. Soczyste truskawki świetnie przełamują słodycz ciasta, nadając mu ciekawszą konsystencję i smak.

Proste i szybkie ciasto z truskawkami

Truskawkowe ciasto zrobisz dosłownie z kilku składników i pewnie większość (jeśli nie wszystkie) masz w kuchni. Mąka, jajka, cukier, mleko czy olej to podstawa, które razem połączone dają puszysty i megasmaczny wypiek. Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest wilgotne, a szczypta wanilii zapewnia niesamowity zapach. Wykorzystaj mieloną wanilię, którą bez problemu kupisz w większych sklepach spożywczych. Możesz ją też zamienić na laskę wanilii. Przekrój ją na pół (wzdłuż). Wyjmij z niej ziarenka i dodaj je do ciasta. Wanilia połączona z truskawkami tworzy duet niemal idealny, który przeniesie cię wprost do francuskiej cukierni.

Zobacz także:

Gotowe ciasto możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, szczególnie jeśli jesteś fanką słodkich wypieków. To ciasto będzie idealne do popołudniowej kawy albo na rodzinny piknik. Łatwo je spakujesz i weźmiesz ze sobą, a do tego bez problemu możesz je przechowywać w temperaturze pokojowej. 

Przepis na ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta mielonej wanilii
  • 400 g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Całe jajka (w temperaturze pokojowej) wbij do miski. Dodaj do nich cukier i ubij całość na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Masa powinna wyraźnie się napuszyć i zwiększyć swoją objętość.
  2. Do ubitych jajek wlej mleko (w temperaturze pokojowej) oraz olej cienkim strumieniem. Masę wymieszaj do połączenia się składników.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj ją partiami do ciasta, cały czas delikatnie je mieszając (najlepiej łopatką).
  4. Na koniec dodaj do masy szczyptę mielonej wanilii.
  5. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
  6. Na wierzchu ułóż kawałki truskawek, wcześniej umyte i pokrojone na mniejsze części. Możesz je dodatkowo obtoczyć w łyżce mąki ziemniaczanej, dzięki czemu nie opadną na dno ciasta.
  7. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  8. Upieczone ciasto udekoruj cukrem pudrem.