Jeśli szukasz prostego przepisu na pyszne ciasto z truskawkami, to trafiłaś idealnie. Wychodzi mięciutkie jak gąbeczka, delikatne, ale jednocześnie wilgotne, dzięki dodatkowi oleju. Nie ma tu mowy o suchym cieście, które musisz co chwilę popijać. Soczyste truskawki świetnie przełamują słodycz ciasta, nadając mu ciekawszą konsystencję i smak.
Proste i szybkie ciasto z truskawkami
Truskawkowe ciasto zrobisz dosłownie z kilku składników i pewnie większość (jeśli nie wszystkie) masz w kuchni. Mąka, jajka, cukier, mleko czy olej to podstawa, które razem połączone dają puszysty i megasmaczny wypiek. Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest wilgotne, a szczypta wanilii zapewnia niesamowity zapach. Wykorzystaj mieloną wanilię, którą bez problemu kupisz w większych sklepach spożywczych. Możesz ją też zamienić na laskę wanilii. Przekrój ją na pół (wzdłuż). Wyjmij z niej ziarenka i dodaj je do ciasta. Wanilia połączona z truskawkami tworzy duet niemal idealny, który przeniesie cię wprost do francuskiej cukierni.
Zobacz także:
Gotowe ciasto możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, szczególnie jeśli jesteś fanką słodkich wypieków. To ciasto będzie idealne do popołudniowej kawy albo na rodzinny piknik. Łatwo je spakujesz i weźmiesz ze sobą, a do tego bez problemu możesz je przechowywać w temperaturze pokojowej.
Przepis na ciasto z truskawkami
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta mielonej wanilii
- 400 g truskawek
Sposób przygotowania:
- Całe jajka (w temperaturze pokojowej) wbij do miski. Dodaj do nich cukier i ubij całość na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Masa powinna wyraźnie się napuszyć i zwiększyć swoją objętość.
- Do ubitych jajek wlej mleko (w temperaturze pokojowej) oraz olej cienkim strumieniem. Masę wymieszaj do połączenia się składników.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj ją partiami do ciasta, cały czas delikatnie je mieszając (najlepiej łopatką).
- Na koniec dodaj do masy szczyptę mielonej wanilii.
- Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
- Na wierzchu ułóż kawałki truskawek, wcześniej umyte i pokrojone na mniejsze części. Możesz je dodatkowo obtoczyć w łyżce mąki ziemniaczanej, dzięki czemu nie opadną na dno ciasta.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
- Upieczone ciasto udekoruj cukrem pudrem.