Arbuzy nierozerwalnie kojarzą się z latem, ale już teraz pojawiają się w sklepach w dobrych cenach. Są idealne nie tylko do jedzenia solo, ale także do sałatek, ciast, koktajli czy pysznej lemoniady. Dlatego warto wiedzieć, jak wybrać soczysty i bardzo słodki owoc bez rozkrajania. Pomoże ci w tym test dwóch palców, który łatwo wykonasz jeszcze w sklepie. 

Jak wybrać słodkiego arbuza?

Dojrzały arbuz jest soczysty, słodki i miękki, podczas gdy niedojrzały jest kwaśny i bez smaku. Znalezienie idealnego arbuza może początkowo wydawać się kwestią szczęścia, ale kiedy wiesz, na co zwrócić uwagę, łatwo rozpoznasz dojrzały owoc. Chociaż niektórzy uważają, że test polegający na pukaniu w owoc (głuchy dźwięk oznacza, że ​​arbuz jest dojrzały) jest niezawodny, to istnieje prostszy sposób, by sprawdzić, czy wybrany arbuz będzie najsłodszy i najbardziej soczysty.

Zobacz także:

Na czym polega test 2 palców?

Na skórce arbuza znajdziesz jasne i ciemne zielone paski. Test 2 palców jest prosty: jeśli twój palec wskazujący i środkowy, przyłożone razem do ciemnozielonego paska, są tak samo szerokie jak on, to znak, że w środku czeka na ciebie soczysty i słodki miąższ. Pamiętaj jednak, że wzór prążków na arbuzowej skórce może się różnić w zależności od wielkości owoców czy odmiany. Żadne dwa owoce nie mają identycznych pasków. Czasami mogą się one zlewać w jeden jaśniejszy obszar, co utrudni wykonanie testu. Na co wtedy zwrócić uwagę, aby wybrać pyszny owoc? 

Po czym jeszcze poznać soczyste i słodkie arbuzy?

Najpierw spójrz na kształt. Najlepsze są okrągłe owoce. Te podłużne lub lekko zdeformowane często są bez smaku i wodniste, a nie soczyste. Większość arbuzów ma również plamę polową (zwaną też plamą gruntową). To część skórki, na której owoc leżał na ziemi podczas dojrzewania. Dojrzałe arbuzy mają maślano-żółtą plamę polową, podczas gdy te zerwane zbyt wcześnie mają zwykle białą plamę. Smaczniejsze arbuzy często mają również widoczne brązowe „pajęczynki” na skórce.

Niezależnie od tego, czy szukasz arbuza do sałatki owocowej, czy jako głównego składnika koktajli, te wskazówki pomogą ci określić, czy duży, pięknie wyglądający arbuz jest wart zakupu. Jeśli mimo wszystko nie jesteś pewien, którego arbuza kupić, zwróć uwagę na skórkę. Jeśli jest błyszcząca, zostaw owoc w sklepie. Zazwyczaj matowa skórka wskazuje, że arbuz dojrzewał wystarczająco długo, by stał się słodki i soczysty. Warto również wziąć arbuza w rękę. Dobry owoc będzie ciężki, ponieważ w większości składa się z wody.