W sezonie robię grilla niemal w każdy weekend. Zmieniam tylko menu, w którym wcale nie gości wyłącznie kiełbasa i kaszanka. Regularnie szukam nowych inspiracji grillowych, aby zaskakiwać rodzinę kolejnymi kombinacjami smakowymi. Równie ważne co same dania, są także sosy, tym bardziej że zwykły ketchup i musztardą po pewnym czasie stają się po prostu nudne i oklepane. To właśnie sosy podkręcają smak potrawy i wydobywają z niej nowe nuty smakowe.
Przepis na błyskawiczny sos czosnkowy do grilla
Składniki:
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml soku wyciśniętego z cytryny
- 1 garść natki pietruszki albo koperku
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Ząbki czosnku obierz z łupinek, a potem rozdrobnij. Możesz albo bardzo drobniutko posiekać je nożem, albo zetrzeć na tarce o małych oczkach, albo przecisnąć przez praskę.
- Do małej miski przełóż jogurt naturalny, dodaj rozdrobniony czosnek.
- Dodaj sok z cytryny, sól i posiekaną zieleninę. Wybierz koperek albo pietruszkę w zależności od upodobań.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż czosnkowy sos zabierze jednolitej konsystencji
Co naszykować do tego sosu?
Ten sos to u mnie hit wszystkich grillowych spotkań. Najczęściej podaję go z szaszłykami. Tak naprawdę pasuje jednak do wielu innych przepisów - świetnie uzupełnia grillowane warzywa, takie jak cukinia, papryka i bakłażan. Dobrze też smakuje z pieczonymi ziemniaczkami. Mój mąż lubi go jeść z kiełbasą albo idealnie wypieczoną karkówką. Błyskawiczny sos czosnkowy szykuję też zimą - dobrze pasuje do domowej pizzy, chrupiących frytek albo apetycznej tortilli. Świetnie komponuje się też z pieczoną rybą, pasuje do zapiekanek, burgerów, grillowanych kanapek z opiekacza. Gdy szykuję falafele, też nie wyobrażam sobie ich bez tego szybkiego sosu.
Zobacz także:
Przepis na szaszłyki do sosu
A jeśli chcesz do tego sosu zaserwować też szaszłyki według mojego przepisu, poniżej przedstawiam idealne proporcje.
Składniki:
- 1,5 kg udek z kurczaka (bez kości i skóry)
- 150 ml greckiego jogurtu
- 2,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Przygotuj marynatę do szaszłyków. W misce wymieszaj jogurt grecki, sól, kurkumę i cynamon.
- Mięso oczyść i pokrój na kawałki.
- Włóż kawałki kurczaka do marynaty i dobrze wymieszaj, tak aby całość dobrze się połączyła. Teraz wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
- Mięso nabijaj na patyczki do szaszłyków - powinno ci wyjść około 8 sztuk.
- Rozgrzej grilla i piecz szaszłyki, aż mięso równomiernie się zrumieni i będzie ładnie dopieczone.
- W międzyczasie przygotuj oczywiście błyskawiczny sos czosnkowy do grilla.