Większość ludzi suszy lub mrozi koperek, ale czy wiesz, że istnieje inny sposób na przechowywanie tego aromatycznego zioła? Jest on tak prosty, że wręcz banalny i każdy sobie z nim poradzi. Chodzi o przechowywanie go w słoiku. Odpowiednio przygotowany poleży w nim kilka miesięcy i będzie zawsze gotowy do użycia. To idealny sposób na przechowywanie dużej ilości koperku, szczególnie że świeży po kilku dniach w lodówce więdnie i zaczyna żółknąć. Co dodać do słoika, aby koperek poleżał w nim długo?
Przechowywanie koperku z solą
Sól od wieków jest cenionym sposobem konserwacji żywności. W czasach, gdy lodówki i zamrażarki nie były jeszcze dostępne, należała do najskuteczniejszych metod przechowywania jedzenia, np. mięsa. Jednak również dziś świetnie się sprawdza w przechowywaniu ziół, np. koperku. W ten sposób możesz przechowywać nie tylko koperek, ale kolendrę, bazylię, szałwię, oregano, pietruszkę i szczypiorek. Zioła pozostaną świeże przez miesiące i można ich używać do gotowania lub pieczenia bez żadnych problemów.
Zobacz także:
Jak przechowywać koperek w słoiku?
Czego potrzebujesz?
- 5 dużych świeżych pęczków koperku
- 250 g soli
- 1 słoik o pojemności ok. 750 ml
Sposób przygotowania:
- Najpierw wyparz słoiki i zakrętki. Nie pomijaj tej czynności, inaczej koperek może spleśnieć, a na pewno nie przetrwa kilku miesięcy.
- Następnie umyj koperek i dokładnie osusz. Nie może być zbyt wodnisty, dlatego warto umyć go wcześniej i zostawić na sicie, by dokładnie obsechł. Możesz też rozłożyć go na ręczniku kuchennym, aby ociekł z wody.
- Następnie usuń z koperku wszystkie grubsze łodygi.
- Na dno wyparzonego słoika nasyp dość grubą warstwę soli (taką, aby dno słoika nie było widoczne). Na sól nałóż warstwę koperku i delikatnie ją ugnieć, następnie ponownie nasyp sól i koperek. Układaj naprzemiennie warstwy, aż słoik będzie pełny. Na wierzchu powinna znaleźć się sól. Słoik zakręć szczelnie i odstaw w chłodne i suche miejsce, np. do lodówki lub piwnicy. Tak przechowywany koperek pozostanie świeży i aromatyczny przez miesiące.
Następnego dnia zauważysz, że koperek stracił swoją objętość, więc słoik jest wypełniony tylko do połowy. Możesz uzupełnić go kolejnymi warstwami soli i koperku. Zauważysz również, że na dnie słoika znajduje się sok z kopru. To również normalne zjawisko.
Jak używać koperku z solą ze słoików?
Aby użyć koperku ze słoika, po prostu wyjmij z niego potrzebną ilość ziół. Strzepnij sól lub opłucz koperek pod zimną wodą. Koperek z solą będzie lekko słony, dlatego warto dodawać go do potrawy, zanim jeszcze ją dosolisz. Sprawdzi się do zup lub sosów, ryb, pikantnych wypieków, chleba lub marynat.
Możesz również dodać do słoików pokrojony koperek. Jednak pamiętaj, że wtedy będzie ci dużo trudniej usunąć z niego sól. Ta metoda sprawdzi się, jeśli używasz koperku do nacierania mięs lub warzyw.